Familiene til de tre siste ofrene for nyresvikt hadde ingen mulighet til å sjekke opphavsstedet til kjøttdeigproduktene de hadde spist.

De tre familiene, deriblant familien til fireåringen som torsdag døde av nyresvikt, hadde kjøpt deigprodukter uten produksjonsmerket 103.

– Disse familiene har spist deigprodukter etter tilbakekallingen 24. februar, men uten muligheten for å forvisse seg om maten var trygg. Inntil vi har full oversikt, ber vi derfor folk om å holde seg unna kjøttdeig og andre rå deigprodukter i fryseboksen som er kjøpt inn i perioden 1. januar til 24. februar, sier direktør Geir Stene-Larsen i Folkehelseinstituttet til NTB.

Ulik praksis

Kjøttdeig fra det tilbakekalte Gilde-partiet ble videreformidlet av ulike dagligvarekjeder under egne merkenavn, men ofte uten merket som kunne identifisere slakteriet på Rudshøgda som kjøttdeigens opphavssted.

Disse produktene ble også kalt tilbake 24. februar, men finnes trolig i nedfrosset form i flere frysebokser rundt i landet.

– De ulike kjedene har ulik praksis på dette med merking av produktene. I tillegg kan nedfrosne deigprodukter kjøpt i løs vekt i delikatessebutikker være en risiko, sier direktør Joakim Lystad i Mattilsynet til NTB.

Mattilsynets advarsler gjelder foruten kjøttdeig, karbonadedeig og familiedeig også deigprodukter som for eksempel rå varianter av hamburgerkjøtt, kjøttkaker og karbonader.

Mangler oversikt

Mattilsynet samarbeider nå med Gilde for å skaffe seg full oversikt over hvilke forhandlere og næringsmiddelvirksomheter som mottar varer fra Gilde, i et forsøk på å gi forbrukerne oversikt over hvilke produkter som er trygge å spise.

Oversikten ventes å være klar innen midten av neste uke. Men Joakim Lystad kan avsanne noen myter med en gang.

– Frossenpizza eller storfekjøtt i form av for eksempel biff skal ikke være farlig. Pizzakjøttet er allerede varmebehandlet, og eventuell smitte på biffkjøtt vil kun ligge på overflaten og derfor forsvinne selv med moderat steking, sier Lystad.

Også slik overflatesmitte kan imidlertid være farlig, dersom det overføres til for eksempel salat eller annen mat som ikke skal kokes eller stekes.

– Vi vil derfor gjenta vår anmodning om at folk er nøye med hygienen på kjøkkenet, sier Lystad.

SCANPIX