• Jeg ønsker meg en statsminister som sier vi har nok. Det sa tidligere LO-leder Gerd-Liv Valla da hun presenterte sin selvbiografi tirsdag morgen

Mens LO-ledere er kjent for stadig å kreve mer vekst, slo Roar Flåthens forgjenger i dag kontra.

Hun mener Norge må se til Europa, og den krisen som utspiller seg der. Da kan vi ikke bare kreve mer kjøpekraft til alle, som har vært vanlig i fagbevegelsen.

Kursendring

— Vi har en miljø og ressusrkrise. Da trenger vi en statsminister som på neste LO-kongress tar til orde for en ny retning, med mindre vekst. Det vil være en gudegave for de som kjemper for sekstimersdagen, for 30 timers uke. Ja, det vil være godt for oss alle, sa Valla.

Han (Martin Kolberg, red. anm.) sa til meg i 2004 at SV måtte med for å ansvarliggjøres, og dermed få mindre oppslutning

Og hun la til at i sine mange møter med ungdom finner hun inspirasjon til nettopp dette, å endre kursen.

Gerd-Liv Valla er en av de mange som har tatt æren for at det ble en rød-grønn samling og valgseier i 2005. Hun fortalte i dag om ulike motiver for å få dette til.

For henne og LO var strategien tredelt: De ville ha Arbeiderpartiet tilbake i regjering, de ville ha SV med or de var best på milljø og fordeling. Og de ville ha med Senterpartiet som garantist for at ikke EU-spørsmålet skulle dukke opp igjen.

- Svekke SV

Daværende partisekretær i Ap, Martin Kolberg, hadde andre motiver, ifølge Valla.

— Han sa til meg i 2004 at SV måtte med for å ansvarliggjøres, og dermed få mindre opplsutning. Et stort og populistisk SV til venstre for Ap kunne bli et enda større parti om de ikke ble med, mente Kolberg.

På den tiden hasdde SV en opplsutning på 18 prosent, og Arbeiderpartiet hadde 14 prosent.