• Det er en stor anerkjennelse og en beskyttelse for dem, sier Marna Eide i LLH.

I formiddag fikk Sexual Minorities Uganda (SMUG) ved leder Frank Mugisha årets Raftopris. På kontoret til LLH var det stor feiring da det ble klart hvem som fikk Raftoprisen.

— I dag feires det på LLH-kontoret for Frank Mugisha og for Sexual Minorities Uganda (SMUG) som har gjort en helt fenomenal innsats i kampen for menneskerettighetene og demokratiet i Uganda, sier Bård Nylund, leder i LLH.

- En beskyttelse

LLH har samarbeidet med SMUG i flere år, og reiser blant annet ned til Uganda i oktober for å utvikle og starte konkrete prosjekter med organisasjonen.

— For de aktivistene som står frem, betyr prisen at myndighetene i Uganda vet at det er noen som ser dem. Prisen vil også være en beskyttelse for aktivistene slik at de kan fortsette å jobbe. Det er vanskelig å røre dem, nå som de er så profilerte, sier internasjonal rådgiver i LLH, Marna Eide.

Ifølge LLH har Uganda de siste årene fått mye oppmerksomhet i internasjonale media omkring homospørsmål, først og fremst etter at parlamentsmedlem David Bahati la frem lovforslaget som inkluderte dødsstraff for homofile, og som er blitt hetende «anti-homo loven» på folkemunne og i media.

— At anti-homo loven fortsatt ikke er vedtatt er først og fremst en seier for Sexual Minorities Uganda, sier Nylund.

Trosser trusler

SMUG inngår i en bred koalisjon av 30 Ugandiske menneskerettighetsorganisasjoner som kom sammen i 2009 for å kjempe mot anti-homo loven. De har også vunnet frem med flere saker i det ugandiske rettssystemet.

— At SMUG får Raftoprisen er viktig for alle i Uganda som jobber for et mer demokratisk, åpent og mangfoldig samfunn. Jeg vil både takke og gratulere Rafto stiftelsen for valget av årets prisvinner, og for at de med dette synliggjør bredden i kampen for menneskerettigheter. Årets pris sender et viktig signal til norske rettighetsaktører om at dette er et felt de ikke kan ignorere, sier Nylund.

— I internasjonal presse kan det til tider virke som om det er Obamas uttalelser som er avgjørende. Men det er folk som Frank Mugisha som har gjort alt forarbeidet, har trosset trusler, angrep og drapet på en kollega, og som aldri tenker på å gi opp. Internasjonalt press er viktig, og det har hjulpet, men til syvende og sist så er dette deres kamp. Det fortjener de anerkjennelse for, og den anerkjennelsen får de nå.

– Gir moralsk støtte

Nylund mener det er ingen tvil om at SMUG i dag står langt sterkere enn de gjorde før kampen mot anti-homo loven startet, men presset er imidlertid ikke over. Lovforslaget har hatt en svært negativ innflytelse i Uganda ved sin blotte eksistens, og tilhengere av loven truer stadig med å fremme forslaget på nytt.

— Tildeling av Raftoprisen gir moralsk støtte til SMUG, og er et sterkt signal om at kampen for menneskerettigheter er en felles kamp som angår alle, sier Nylund.

Ifølge Eide vil LLH holde et åpent møte på Litteraturhuset i Oslo i november, hvor blant annet aktivister fra SMUG vil være til stede.

TAKKER RAFTO: Årets pris sender et viktig signal til norske rettighetsaktører om at dette er et felt de ikke kan ignorere, sier Bård Nylund, leder i LLH.
LLH
VIKTIG:- Det er en stor anerkjennelse og en beskyttelse for SMUG, sier internasjonal rådgiver i LLH, Marna Eide.
LLH