– Inspektørene er å regne som representanter for norske myndigheter og befinner seg fortsatt om bord i «Elektron», sier sjefen for Landsdelskommando Nord-Norge, (LDKN) kontreadmiral Trond Grytting.

Den russiske ambassaden i Oslo hevder at de vil bli flyttet over i annet skip som tilhører den russiske grensevakten. Dette skal skje i henhold til en avtale som er inngått mellom norske og russiske myndigheter, ifølge ambassaden.

Norske myndigheter avviste imidlertid tirsdag at det var blitt inngått noen slik avtale.

– Vi arbeider selvfølgelig mot det målet at den russiske tråleren skal inn til en norsk havn, sa pressetalsmann John Espen Lien ved Landsdelskommando Nord-Norge til NTB.

Å bringe inspektørene over til et av grensevaktens skip, er kun en av flere muligheter, understreket han.

Vurderer fortløpende

Grytting sier at den norske kystvakten følger standard prosedyrer.

– Vi forsøker å løse situasjonen gjennom dialog, men «Elektron» har så langt vært lite samarbeidsvillig. Vi vurderer derfor hvilke tiltak vi skal iverksette fortløpende, sier Grytting.

Samtidig var det russiske marinefartøyet «Admiral Levtsjenko» på vei mot Barentshavet. Oppdraget gikk ut på å hindre uautoriserte fartøy fra å ta seg inn i russiske territorialfarvann, ifølge nyhetsbyrået Rien Novosti.

Den russiske marinen avviser imidlertid at oppdraget har noe å gjøre med de fire norske kystvaktskipene som følger tråleren «Elektron.»

Gammel uenighet

Den russiske utenriksministeren Sergej Lavrov omtalte tirsdag episoden rundt tråleren som en «krisesituasjon», ifølge russiske Rien Novosti. Andre medier gjenga uttalelsene under Lavrovs pressekonferanse noe annerledes, men utenriksministeren la åpenbart vekt på at Norge og Russland ikke er enig om statusen til fiskevernsonen rundt Svalbard.

Likevel håpet han at uenighetene rundt «Elektron» ville bli løst gjennom forhandlinger i løpet av tirsdagen.

Norges utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) ønsket ikke å dramatisere situasjonen og viste til at saken dreier som et enkelt fartøy som har brutt fiskerireglene.

– Kystvakten og kommandoen i nord skal følge vanlig praksis overfor fiske som vi mener er i strid med reglene. Her følges saken fra time til time, og vi i UD blir holdt løpende orientert, sier Gahr Støre til NTB

Tau i propellen

Kystvakten forsøkte å arrestere tråleren utenfor Svalbard søndag for brudd på en rekke fiskeribestemmelser. Den russiske kapteinen valgte etter hvert å prøve å stikke av, og satte kursen mot Russland.

Pressetalsmann John Espen Lien ved Landsdelskommando Nord-Norge forteller at da «Elektron» begynte å sette opp farten med de to inspektørene om bord, ble det besluttet at en lettbåt skulle forsøke å stanse det russiske fartøyet ved å vikle trossa rundt propellen på tråleren.

– Da det ikke gikk, bestemte vi å droppe hele planen av hensyn til sikkerheten for det norske mannskapet i lettbåten, sa Lien.

Visesjefen for fiskerimyndighetene i Murmansk kalte forsøket på å arrestere tråleren for «et angrep på Russlands suverenitet.»

– Vi og nordmennene har samme rettigheter i dette havområdet, sa visesjef Vadim Sokolov til det russiske nyhetsbyrået Itar-Tass.

Norske myndigheter mener de har rett til å håndheve vernebestemmelsene for havområdet rundt Svalbard, også i forhold til andre lands fiskefartøy. Dette har imidlertid aldri blitt formelt anerkjent av andre nasjoner.

– Vil skjule seg

En talsmann for den russiske sikkerhetstjenesten FSB antok at kapteinen på tråleren ville prøve å nå fram til en gruppe andre russiske fiskefartøyer, for å gjemme seg blant dem.

Russiske myndigheter ønsker i stedet å eskortere «Elektron» inn til Murmansk, for deretter å starte etterforskning av saken, ifølge Aleksej Sjadkij ved den russiske ambassaden i Oslo.

Kapteinen skal ha uttalt at han vurderer å legge skipet sitt på kollisjonskurs med de norske kystvaktfartøyene.

– Jeg forbeholder meg retten til å legge meg på kollisjonskurs siden jeg ikke lenger har håp om noen annen hjelp, sa kapteinen på tråleren ifølge Rien Novosti.

KYSTVAKTEN