Kjell Magne Bondevik og hans avgåtte regjering kom litt i skyggen i det skarpe sollyset på Slottsplassen i går. Selv om et hundretall pressefolk og vanlige borgere hadde møtt opp for å overvære deres siste offisielle opptreden, var avskjeden preget av at en epoke nå er slutt.

Om det siste statsrådet på Slottet sa Bondevik: — Det var et veldig spesielt møte. Det er vemodig å gå av, men samtidig en lettelse å slippe ansvaret og presset.

Konen Bjørg var blant de første som fikk en sivil omfavnelse av eks-statsministeren. Hun sto og ventet på ektemannen blant de mange fremmøtte bak sperringene på Slottsplassen.

En som var i et lang lystigere humør enn Bondevik, var Høyres partileder Erna Solberg.

— Hva sa kongen til dere?

— Vi pleier jo ikke å si slikt, men jeg kan si så mye at vi ba om avskjed i nåde, og det var ingen som falt i unåde i løpet av møtet, svarte hun til TV 2s utsendte.

— Kommer du tilbake som statsminister neste gang du er på Slottet?

— Det vil jo være Høyres håp, sa Solberg til Bergens Tidende.

— Hvis jeg fortsatt er partileder, håper jeg selvsagt at Høyre får statsministeren. Og det kommer vi til å insistere ganske sterkt på, særlig hvis vi blir størst av de ikke-sosialistiske partiene, la hun til, med blikket rettet mot valget i 2009.

Knut Arild Hareide var ikke like blid da han stoppet opp ved pressekorpset. Men han lyste faktisk opp da BT ba om en kommentar om hans etterfølger, Helen Bjørnøy (51). Den nye miljøvernministeren kommer fra stillingen som generalsekretær i Kirkens Bymisjon.

— Det var et spennende valg! Hun er en dame jeg har stor respekt for. Da jeg våknet i dag var jeg veldig spent på hvem som skulle bli miljøvernminister. Og jeg smilte ekstra da jeg hørte at det var Helen Bjørnøy. Så denne dagen, som jeg trodde skulle bli veldig spesiell, fikk en positiv nyhet, svarte Hareide.

Og dermed var det slutt for denne gang. De svarte kortesjebilene ventet utålmodig oppi bakken. Og før klokken var 12, suste siste rest av Bondevik-regjeringen ned mot Karl Johans gate. En drøyt time senere var det Jens Stoltenberg & co. som solte seg i glansen på Slottsplassen. Da var Bondevik og de andre nesten glemt.

FARVEL: Kjell Magne Bondevik var vemodig og rørt da han tok farvel med folk på Slottsplassen. Konen Bjørg fikk en av de første sivile klemmene eks-statsministeren delte ut i går. HÅVARD BJELLAND (foto)

OPTIMIST: Høyre-leder Erna Solberg satser på å komme tilbake som statsminister neste gang hun skal i statsråd på Slottet HÅVARD BJELLAND (foto)