Lavkarbodietter er ikke trygge og bør ikke anbefales som slankemetoder, mener medisinprofessor.

Ifølge forskning.no er såkalte lavkarbodietter storindustri på slankemarkedet, og i den siste utgaven av det anerkjente medisinske tidsskriftet The Lancet, advares det mot slike dietter

– Lavkarbohydrat-dietter for slanking er langt fra sunt, fordi de er knyttet til syreforgiftning, forstoppelse, diaré, dårlig ånde, hodepine og generell utmattelse – for å nevne noen få bivirkninger, skriver medisinprofessor Lynn Steffen ved New York School of Medicine, i en kommentar.

Dødssyk I den samme utgaven av tidsskriftet rapporteres det om et tilfelle hvor en 40 år gammel overvektig kvinne ble dødssyk av syreforgiftning fordi hun fulgte Atkinsdietten.

Kvinnen hadde fulgt dietten strengt og holdt seg til kjøtt, ost og salat i tillegg til vitaminpiller. Hun gikk ned ni kilo før hun havnet på legevakten med ketoacidose eller syreforgiftning.

Endret kosthold Denne typen dietter går ut på å endre kostholdet slik at man unngår de fleste typer karbohydrater. I stedet anbefales det å spise fett— og proteinrik mat. Det vil si at maten vi ellers advares mot, er anbefalt her.

Undersøkelser viser at overvektige på Atkinsdietten går raskt ned i vekt i løpet av det første halve året med slanking, men at det etter ett år er liten forskjell på atkinsslankere og folk som går ned i vekt med fettfattige dietter.

Sunn mat og fysisk aktivitet er det generelle rådet som bør gis til mennesker som trenger å gå ned i vekt, skriver professor Lynn Steffen i The Lancet.