Politiet i Oslo har nok en gang slått full metanolalarm. Natt til lørdag ble en 31 år gammel kvinne innlagt på Akershus universitetssykehus med alvorlig metanolforgiftning.

Kvinnen var kritisk syk og døde lørdag kveld på sykehuset.

— Hun ble lagt i respirator, men livet sto ikke til å redde, opplyser overlege Jan-Erik Berdal til NRK.

Også en mann og en kvinne i 31-åringens familie er innlagt på sykehuset med lettere metanolforgiftning. Ifølge NRK ble de utskrevet lørdag kveld. I tillegg leter politiet etter flere personer som kan ha drukket metanolholdig sprit sammen med disse.

Innrømmer salg

Den metanolholdige spriten som familien drakk på hyttetur i Hedmark, settes nå i forbindelse med metanolsaken som politiet nå ruller opp i Oslo-området.

En 67 år gammel mann fra Høybråten i Oslo ble pågrepet natt til lørdag. I politiavhør har han innrømmet at han kjøpte sprit fra den 75 år gamle mannen fra Frogner i Oslo som for tre uker siden ble varetektsfengslet i Oslo for spritsalg. 75-åringen har erkjent å ha kjøpt sprit fra Erik Fallo, som også sitter varetektsfengslet for spritsmugling.

Politiet mener Fallo og 75-åringen er svært sentrale i spritsmuglermiljøet. Begge satt varetektsfengslet en periode i fjor sommer, men ingen av dem skal ha villet si noe om hvor mye smuglersprit som var i omløp.

— Hvis de hadde fortalt sannheten da, kunne menneskeliv vært spart, sier politioverbetjent Finn Abrahamsen i Oslo politidistrikt til NTB. Ifølge Abrahamsen har 75-åringen drevet med spritsmugling siden 1947 og tjent en formue på dette. Han har kun milde dommer på rullebladet.

Vanskelig å stoppe

– Erfaringen viser at det er vanskelig å stoppe disse folkene. 75-åringen har fortsatt å selge sprit etter at han slapp ut fra varetekt i fjor.

De som har brukt penger på å kjøpe store spritpartier, vil ha pengene tilbake og selger spriten videre, sier Abrahamsen.

Politiet mener 75-åringen har kjøpt mellom 6.000 og 8.000 liter sprit av Fallo. Politiet har kun funnet 2.000 liter, og frykter derfor at rundt 5.000 liter kan være i omløp.

Politiet tror det kan finnes større spritlagre i Oslo-området, og ber folk som vet noe om å tipse politiet.

— Vi ser svært alvorlig på denne saken, sier Finn Abrahamsen. Han frykter at flere personer kan miste livet i sommer på grunn av metanolforgiftning.

I begynnelsen av mai døde en Oslo-mann av metanolforgiftning. I tillegg døde en annen person i våres som følge av metanolforgiftning i fjor. I løpet av halvannet år i 2002 og 2003 tok metanolholdig sprit livet av 14 nordmenn.

Forskjellige flasker

Politiet har beslaglagt metanolholdig sprit både på hvite plastkanner og på forskjellige flasker. – Jeg kan ikke advare mot noen spesielle typer flasker, for vi vet aldri hva som dukker opp neste gang. Kjøp ikke smuglersprit. Gå på polet i stedet. Det er mitt råd. Selv om flaskene ser ut som originalvarer og er forseglet, kan de inneholde metanol, sier Abrahamsen til NTB.

Han viser fram et utvalg flasker politiet har beslaglagt, og utvalget er stort. Flere flasker er merket med «De Luze Cognac» som angivelig skal være laget i Frankrike, ifølge etiketten. I tillegg er det funnet metanol i plastflasker merket med vodkaessens, i forskjellige likørflasker og i flasker som ser ut som alminnelig Absolutt Vodka. Politiet har beslaglagt sprit som inneholder opp mot 18 prosent metanol.