Avisene Aftenposten, VG og Dagbladet skriver fredag at en kvinne skal overta etter Hjermann.

Hjermann søkte om en ny periode som barneombud, men ble torsdag informert om at han ikke får fortsette i jobben. Dermed blir Hjermann jobbsøker fra 14. april når hans periode utløper.

Tause

Barne— og likestillingsdepartementet ville torsdag kveld ikke kommentere saken.

– Vi kommenterer av prinsipp aldri utnevnelser før de har funnet sted, sier kommunikasjonsrådgiver Torstein Rudi i Barne- og likestillingsdepartementet til NTB.

Hjermann selv har imidlertid lettet litt på sløret. Han sier til både VG og Dagbladet at det er en kvinne som skal overta etter ham, men han vet ikke hvem det er.

– Det viktigste nå er å sikre at hun føler seg velkommen og at hun kommer til et ryddig kontor, sier Hjermann til VG.

Han har fått kritikk fra opposisjonen for å være for politisk i sine uttalelser, men har utad vært støttet av den sittende regjeringen. Barneombudet er et uavhengig organ, men ligger under Barne- og likestillingsdepartementets ansvarsområde.

Overrasket

– Jeg er veldig overrasket over at den politiske ledelsen i departementet valgte en annen, sier Hjermann.

Barneombudet utnevnes av Kongen i statsråd for en periode på fire år, med mulighet for ytterligere en periode.

– Jeg er stolt av den jobben barneombudet som institusjon har gjort i disse fire årene, men det er mange flere saker jeg hadde sett fram til å få gjennomført, sier Hjermann til avisen.

Hjermanns åremål utløper 14. april. Men allerede i slutten av november i fjor gikk søknadsfristen ut. Saken har vært til behandling i hele tre måneder, noe som har utløst spekulasjoner om Hjermann blir oppfattet som politisk ukorrekt for den sittende regjeringen og dermed uønsket for en ny periode.

Barneombudet vil ikke spekulere på årsakene til at han er uønsket.

Har Barneombudet gjort en god nok jobb?

MÅ GÅ: Reidar Hjermann er overrasket over at han må gå fra stillingen som barneombud.