Det mener retorikk-ekspert Jens E. Kjeldsen. Han fulgte partilederdebatten på oppdrag fra BT.

Kjeldsen mener både Bondevik og Stoltenberg fortjener en femmer etter den heftige debatten mellom partitoppene.

Jens i humør

— Jens Stoltenberg er veldig god i debatter som krever både humør og energi. Han fikk fremstilt Hagen som vinglete og fikk avlevert effektive formuleringer som «Kristin er mye billigere i drift enn Erna Solberg».

Statsminister Kjell Magne Bondevik kommuniserer sitt budskap med klare statsmannstrekk, sier Kjeldsen.

— Han hører ikke til politikertypen som hogger løs på sine motstandere, men er høflig og avslappet i formen.

— Bondeviks styrke også i denne debatten var at han aldri ble sytete og sur, selv om regjeringen ble utsatt for harde angrep. Han ramser opp en rekke saker hvor det går bra for Norge, og underminerer derfor de rødgrønnes argumenter for å vise at et regjeringsskifte er nødvendig, sier Jens E. Kjeldsen.

Hagens gavepakke

Retorikk-eksperten var på forhånd spent på om Frp-formann Carl I. Hagen på nytt ville gi Jens Stoltenberg og de rødgrønne gavepakken ved å angripe Bondevik og det borgerlige regjeringssamarbeidet. Det gjorde han til gagns, og dermed kunne Ap-lederen snakke iherdig om kaoset på borgerlig side.

— Hva med Erna Solberg?

— Hun fremstår med en form for rolig bergensk energi. Erna Solberg har troverdighet fordi hun dokumenterer sakkunnskap, men blir veldig generell i beskrivelsen av politiske saker. Hun er ingen imagepolitiker.

Kjeldsen synes hun gjorde en brukbar figur i går kveld.

— Hun angriper mindre enn andre, snakker mer sak, men kan bli noe «teknisk» i argumentasjonen, sier han.

Kristins styrke

— Den store forskjellen mellom Solberg og Kristin Halvorsen er at SV-lederen er veldig konkret, hun snakker om seg sjøl, om egne opplevelser, om barnet som må hentes i barnehagen eller om eleven hun møtte under et skolebesøk. Eksemplene er lettere å huske enn Solbergs, og Stoltenbergs, halvkonkrete samfunnsbeskrivelser med mange tall som ikke forteller velgerne særlig mye, sier Kjeldsen.

Han mener Halvorsens styrke er at hun klare å appellere til sin egen troverdighet og optimisme.

Han synes likevel ikke SV-lederen var på sitt aller beste i går.

— De konkrete eksemplene ble ikke alltid gode bilder på generelle problemer.

Skolemester Sponheim

Lars Sponheim kom også bra fra duellen. Venstre-lederens problem, ifølge Jens E. Kjeldsen, er at kan fremstår både pompøs og belærende.

— Han skal liksom forklare det norske folk rikets tilstand, og minner litt om Høyres Inge Lønning med sin noe skolemesteraktige stil. Men i tomannsdueller som gårsdagens er han ofte både morsom og effektivt frempå. Det var han i går kveld, synes Kjeldsen.

— Åslaug Haga er derimot sjeldent morsom. Hun fremstår ofte som litt sutrete og er ingen særlig god debattant. Debatten i går forsterket dette inntrykket. Hun klarte ikke å fortelle velgerne hvorfor de skal stemme på Senterpartiet, mener Kjeldsen.