Etter en natts velfortjent hvile fortsatte Kværners styre og ledelse samt deres rådgivere tirsdag jakten på penger til det kriserammede industriselskapet.

Kværner-teamet bruker meklerfirmaet Sunndal Collier i Vika i Oslo som base under forhandlingene og går i skytteltrafikk til DnB og Aker Maritime på Aker Brygge.

En tydelig oppgitt og frustrert Harald Arnkværn forlot ved 12-tiden torsdag møtet med Kværners hovedaksjonær, Kjell Inge Røkke og hans selskap Aker Maritime. Styreformannens sinnsstemning viser mer enn noe hvor vanskelig det er for Kværner å reise ny kapital.

Presset øker

Etter krisemøter forrige uke, har Kværners styre og ledelse brukt hele helgen og mandag på selskapets akutte økonomiske problemer. Når også tirsdagen går med til nye og foreløpig resultatløse runder med banker og aksjonærer, bidrar dette til å øke presset på Kværner-toppene.

— Nei, hør nå her. Nå er det viktig at jeg har arbeidsro, sa en ublid styreformann Harald Arnkværn til journalistene da han hastet ut etter det to timer lange møtet med Kjell Inge Røkke.

— Nei, nå lar du meg få gå, ropte han til en NRK-fotograf som kom i veien for den stressede styrelederen.

Etter møtet med DnB og de andre bankene tidlig på ettermiddagen var imidlertid kampviljen og humøret tilbake igjen.

— Jeg hadde ikke løpt til alle disse møtene hvis jeg ikke hadde trodd på en løsning, sa Arnkværn til NTB.

Kværner-sjefen Kjell Almskog bekreftet overfor NTB at det ville bli flere møter med bankene utover dagen. Det betyr at det kan ta noe tid før næringsminister Grete Knudsen blir koblet inn igjen. Hun holdes løpende orientert om situasjonen i selskapet, men NTB får opplyst at noen nye møter mellom henne og Kværner-ledelsen ikke er berammet.

Bankene enige

Gjennomgangen av Kværners regnskaper de siste dagene gir også grunn til en viss optimisme. Ifølge Kværner er konklusjonen fra denne gjennomgangen at verdiene i selskapet langt overstiger gjelden, og at dette er en vurdering som deles av bankene.

I en børsmelding fra Kværner tirsdag formiddag går det fram at selskapet forhandler med bankene om en finansieringsløsning som forutsetter at aksjonærene deltar i en emisjon på minst én milliard kroner. Beløpet er lavere enn de 1,5-2 milliarder som Kværner tidligere har sagt at selskapet trenger fra aksjonærene.

Det som derfor virker som det største hinderet før en løsning er på plass, er hovedaksjonær Kjell Inge Røkke. Uten hans medvirkning er veien kort til skifteretten for Kværner. Røkke har allerede på papiret tapt over to milliarder kroner på sin Kværner-investering. Hvis ikke han blir overbevist om at Kværner-skuta kan komme på rett kjøl igjen, vil han neppe bruke flere penger på å redde selskapet.