Enkelt og ujålet, men forhåpentligvis nyttig for kvemminger flest. Med dette som mål har Frank Tangen, nettansvarlig i Kvam, klart å bygge et nettsted som andre kommuner misunnelig kikker innom.

Noe av suksessen skyldes plasseringen av datakyndige Frank Tangen, mener han selv. Datamannen Tangen sitter i fellessekretariatet og vet hva som rører seg i skranken. Han ruller ikke kabler.

Regjerende norgesmester til tross: Kvam sliter fortsatt med å få så mange daglige brukere at nettstedet blir kommunens viktigste informasjonskanal:

Ønsker flere brukere

— Vi har 250 eksterne brukere per døgn. Men jeg tror vi står på vippen til et gjennombrudd, sier Frank Tangen.

Strategien er å tilby bedrifter i kommunen gratis publisering på kommunens nettsted. Kulturkalenderen oppdateres daglig. Lag og organisasjoner får presentere seg. 100 registrerte brukere får med jevne mellomrom nyhetsbrev pr. e-post. Alt dette i tillegg til den politiske saksbehandlingen.

Målet er å tredoble tallet på brukere. Neste uke offentliggjør Kommunal Rapport årets kommunale nettsted. Kvam er i finaleheatet og venter spent på resultatet.

Siden kåringen i fjor har Kvam lansert en ordning med elektronisk innsyn. Alle postjournaler - og brev - legges ut elektronisk. Det håper Frank Tangen skal telle som pluss i vektskålen.

Neste steg er å få ut kommunale søknadspapirer på nettet, forteller Tangen, som jobber for å få flere og flere tjenester ut elektronisk.

— En kjempeutfordrende og veldig morsom jobb, sier representanten for regjerende norgesmester.

Seks stjerners

En annen kåring av offentlige nettsteder er gjort av nettstedet Norge.no, som er den offisielle portalen for offentlig informasjon.

Der er Kvam kronet med seks stjerner i en rangering gjort i 2001. Bare en håndfull andre kommuner får samme rating. Til sammenlikning er Bergen kommune tilkjent fire stjerner hos Norge.no.

En ny evaluering av de kommunale nettstedene pågår og blir offentliggjort frem mot påske, forteller Svein Ølnes ved Vestlandsforsking, som deltar i dette arbeidet.