— Det er forferdelig vondt å sitte her å skulle forsvare seg når jeg har påført så mange så mye smerte. Men også jeg ønsker å få svar på det som er skjedd, sa tiltalte, Jan Morten Wasskog (30), da han avsluttet sin forklaring.

Fikk ikke puste Bakgrunnen for å nekte straffskyld for et tilsynelatende opplagt drap, er det som skjedde i minuttene før han la hendene om halsen på kvinnen og klemte til. Ekteparet hadde lagt seg sammen i ektesenga sent på natta, etter en fest i huset. Tiltalte forklarte at de hadde hatt en krangel før de la seg, men at de var blitt "forlikt" før de sovnet.

— Hva er det neste du husker, spurte sorenskriver Hans Hugo Kristoffersen.

— Jeg våknet av at jeg ikke fikk puste. Jeg merket at Anita holder over nesen og munnen min, svarte tiltalte.

Under eksaminasjonen fra aktor, førstestatsadvokat Jan H. Dahle, kom det fram at tiltalte nå antar at hans egen snorking var grunnen til at ektefellen gjorde dette.

Rettssaken i Fosen herredsrett har vakt betydelig oppsikt på forhånd fordi det er reist spørsmål om drapet kan ha skjedd i en slags bevisstløs tilstand på grunn av søvnforstyrrelser. Forsvareren, advokat Christian Wiig, forsøkte før rettssaken å få retten til å oppnevne sakkyndige for å belyse dette spørsmålet. Dette ble avvist.

I stedet skal to søvneksperter, Harald Schrader og Fred Holsten, onsdag forklare seg som vitner. Disse vitneavhørene skal etter planen foretas på telefon.

Basketak I retten tirsdag forklarte tiltalte at det oppsto et basketak som endte med at kvinnen etter kort tid lå død i senga. Han oppfattet situasjonen slik at han selv holdt på å bli kvalt.

— Sa du noe underveis, spurte dommeren.

— Jeg sa vel noe sånt som at "æ ska lær dæ å kvæl folk, æ".

Han fortalte at han "prøvde å finne puls og pust etter hvert".

— Jeg fant det ikke. Da skjønte jeg hva som var skjedd.

Dommeren spurte Wasskog om han prøvde med gjenopplivning.

— Nei, jeg prøvde det ikke. Uten å si det sikkert, tror jeg at jeg var inne på tanken, svarte tiltalte.

Selvmordstanker Tiltalen omfatter også vold og trusler mot en venninne av Anita Wasskog. Denne kvinnen overnattet i et annet rom i huset, etter å ha vært med på festen kvelden før. Ifølge tiltalen gikk Jan Morten Wasskog inn på rommet der kvinnen sov, tok tak "med en hånd rundt halsen hennes slik at hun ikke fikk puste", "surret en kraftig tape rundt håndleddene" hennes, og truet henne med en kniv.

Tiltalte innrømmet at han tapet hendene hennes fordi han selv følte seg truet.

— Jeg ville sjekke om det var noe de hadde funnet på disse damene, sa han.

— Tenkte du at det var avtalt noe, spurte dommeren.

— Ja. Så tenkte jeg at hvis de hadde gjort det, så ble hun vill hvis hun oppdaget hva jeg hadde gjort. Da fant jeg ut at det var best å tape henne fast.

Etter en stund innså han at det ikke var grunnlag for slike tanker, og han løsnet tapen. Han sa at kniven bare ble brukt til dette formålet. Han kunne ikke huske at han hadde lagt hånden rundt halsen på kvinnen.

Etter at hun forlot huset, tok han med seg et gevær og gikk opp på ekteparets soverom. Han la seg ved siden av den døde ektefellen, og tenkte å ta sitt eget liv. Men dette klarte han ikke å gjennomføre. I stedet forlot han huset og ble borte i mer enn et døgn før han ble pågrepet.

Ikke sinnssyk De psykiatrisk sakkyndige i saken, Kirsten Rasmussen og Andreas Hamnes, har i sin erklæring konkludert med at tiltalte ikke var sinnssyk eller bevisstløs da drapet ble begått. De mener at tiltalte heller ikke har mangelfullt utviklede eller varig svekkede sjelsevner. Dermed er det ikke grunnlag for sikring.NTB