Det viser en ny undersøkelse fra Columbia Universitetet i New York.

Reduserte med 78 prosent

De amerikanske forskerne undersøkte rundt 50 menn som hadde et forstadie til kreft, en tilstand der bestemte celler begynner å dele seg raskere enn normalt. En mann i en slik situasjon har 50 til 70 prosent risiko for å få kreft, ifølge britiske Daily Mail. Olivenolje-pillen reduserte celledelingen med 78 prosent, og sørget også for at kreftceller døde.

— Disse resultatene var svært overraskende og er lovende for kampen mot prostatakreft, sier dr. Debra Bemis, som ledet studien. Nå håper hun at en større undersøkelse vil bekrefte hennes funn.

Naturmiksen forskerne testet inneholder olivenolje og ti urter, blant annet gurkemeie, ingefær, rosmarin, oregano, og en grønn te-miks.

Norge på krefttopppen

Norge er blant de land med høyest forekomst og dødelighet av prostatakreft, Dette er den hyppigste kreftform blant menn. I 2003 fikk vi 3327 nye tilfeller, ifølge Kreftregisteret. Nesten halvparten oppstår blant menn over 74 år, men nye tilfeller øker i alle aldersgrupper.

Utviklingen av prostatakreft er ofte langsom og nærmest symptomfri. Vannlatingsproblemer kan gi mistanke, men er ikke ensbetydende med kreft.

Prostata er blærehalskjertelen. Den er på størrelse med en kastanje, og ligger rundt den første delen av urinrøret, rett under blæren. Prostata utskiller noen av stoffene som inngår i sædvæsken, blant annet det som gjør sædvæsken tynn nok til at sædcellene kan gjennomføre svømmeturen mot egget.