Trangen etter alkohol er som en besettelse. Medlemmene i Anonyme Alkoholikere, AA, vet at det er fellesskapet med andre som har kjent besettelsen på kroppen, som har hjulpet dem til å kutte. Nå går AA ut i Hordaland og Sogn og Fjordane og informerer om at de kan hjelpe flere. Grupper finnes spredt i begge fylker.

Bare en drink til

Jeg må bare få bort spenningen i kroppen, tenker han. Han skjelver og har en stor, sår klump innvendig. Suget etter alkohol er større enn noensinne. Bare en drink vil få bort alt. Han vil kjenne roen, kjenne at han lever igjen. Kan det være så farlig? Han skal ikke bli full denne gang.

Mange venter til i morgen med å bestemme seg for hva de skal gjøre. Selv ikke når familien og jobben ryker, klarer de å kutte ut alkoholen, — et er et helvete å komme seg ut. Men å fortsette å drikke er mye verre, sier en av de erfarne mangeårige medlemmene i Anonyme Alkoholikere i Bergen.

Han har holdt seg edru i mange år takket være AA.

Men anonym vil han være. Anonymiteten er en av grunnpilarene i det arbeidet AA driver.

Skikkelig hjelp

AA tar vare på alkoholikeren hvis han selv vil. I fellesskapet av menn og kvinner deler de sin erfaring, styrke og håp for å løse felles problem og hjelpe andre å friskne til fra alkoholisme.

Det å prate med andre som har opplevd alkoholens svøpe på kroppen, er skikkelig hjelp. Foreningen stiller med fadder og hjelper den enkelte til en edru livsstil. Betingelsen for medlemskap er ønske om å slutte å drikke.

Det er nødvendig å innrømme at en er maktesløs overfor alkohol og ikke kan mestre eget liv. AA tar ikke imot offentlig støtte og er ikke religiøst. Alle livssyn, også agnostikere og ateister er representert. Interesserte kan ringe 55 31 24 37 om ettermiddagen eller 91 34 21 91. AA ble stiftet i USA i juni 1935 og spredte seg snart til hele verden. I dag er fire millioner mennesker i 150 land tilsluttet fellesskapet. Mange har selv prøvd å holde seg edru gjentatte ganger uten å klare det. Fellesskapet redder dem. AA har utviklet et unikt program som hjelper.

Bygger opp

— Problemer hjemme og på jobben går på selvtilliten løs. Mange begynner å hate seg selv. Gjennom vårt program bygger vi den enkelte opp. Kanskje nettopp dette er det viktigste ved AA, sier AA-medlemmet i Bergen.

Programmet består av 12 trinn. Bare ett handler om alkohol. De andre handler om å bygge seg selv opp på en ny måte. Belønningen er å kunne ta egne valg og få et nytt liv.

De siste år har AA fått flere yngre medlemmer. Problemet griper om seg og rammer også unge mennesker. Samtidig er samfunnet blir åpnere.

Folk i de unges nærmiljø sier raskere fra og aksepterer ikke at de skeier ut. Det sys ikke puter under deres armer. Men mange sliter tungt med å kutte alkoholen og begynne et nytt liv.

Også for unge er AA god hjelp.

6. til 8. juni samles AA-medlemmer fra hele landet til landsmøte i Bergen. Blant årets temaer er toleranse, porten til et nytt liv, anonymitet, livsglede og ydmykhet.