RUNE CHRISTOPHERSEN

Den terrorsiktede 28-åringen, som torsdag ble varetektsfengslet i Stockholm, har flere bekjente i bergensområdet. Ingen av dem ønsker å fortelle om sitt kjennskap til den selverklærte mullaen.

— Farlige folk

BT har vært i kontakt med en rekke personer i det kurdiske miljøet de siste dagene. Flere av dem sier folk er redde for å gi informasjon om 28-åringen og hans omgangskrets.

— De har sagt at de er medlemmer av Ansar al-Islam. I så fall er de farlige. Ansar al-Islam har fremdeles stor makt i Kurdistan. Hvis vi sier noe kan det slå tilbake på familier og venner i hjemlandet, sier én.

— De er farlige mennesker. De kan hevne seg på familiene våre. Hvis noen spør, enten det er journalister eller politiet, vil de svare at de ikke kjenner miljøet, sier en annen.

— Jeg valgte bevisst ikke å ha noe med ham (28-åringen, journ. anm.) å gjøre fordi han hadde ekstreme meninger, sier en tredje.

BT har truffet en tidligere omgangsvenn av 28-åringen. De kjenner hverandre både fra Kurdistan og fra tiden da mullaen bodde på Vestlandet. Vennen bor fremdeles i Bergen. Han ønsker ikke å si ett ord om sitt forhold til 28-åringen.

- Må passe oss

BT har også møtt en slektning av 28-åringen som skal ha hatt tett kontakt med ham mens han var på Askøy. I dag hevder mannen at han ikke kjenner mullaen og ikke vet hvor han befinner seg.

Talsmann for kurderne i Bergen, Osman Kawkabishad, bekrefter at mange er redde for Ansar al-Islam.

— Selv om vi bor i Bergen, må vi passe oss så ikke familiene våre i Kurdistan blir rammet. Hvis man uttaler seg til aviser, kan man få problemer. Men jeg mener det er viktig å stå frem, sier Kawkabishad.

Aso Karim er lokalpolitiker og leder for innvandrerrådet på Askøy, og kurder. Han sier mange er frustrert over at en liten gruppe ekstremister gir kurdere dårlig rykte.

— Det er en liten minoritet som har ekstreme meninger. De fleste kurdere prøver å leve som nordmenn, de jobber og prøver å bli integrert. Jeg er veldig bekymret for at mediene generaliserer, sier Karim.

Han er kritisk til at BT skrev at 28-åringen hadde base på Askøy. Mannen skal bare ha vært på besøk hos kjente.

— At han bodde på Askøy i korte perioder betyr ikke at han hadde noen base her, sier Karim.