I fire politiavhør forteller Toska om hvordan kupp-planen stadig vokste seg større.

Han oppgir to hovedårsaker til at han bosatte seg i Sandnes; at han ønsket å kommer seg bort fra politiet en stund på grunn av ”koffertsaken” og at han så muligheter for å gjøre et kupp i ly av et såkalt linjebrudd i stavangerområdet. Linjebrudd går forenklet ut på å slå ut telenettet i et bestemt område, slik at alarmen svikter eller blir tolket som falsk. Dette gjorde Toska under bankbokskuppet på Bryn, et spektakulært innbrudd hvor han fikk med seg 28 millioner kroner.

— Jeg kjenner folk med kunnskap om telenettet i stavangerområdet, sier Toska i politiavhør.

Han lokaliserte en del mulige steder å slå til, og nevner overfor politiet SpareBank1 SR-Bank på Ålgård og Tiedemanns tobakklager på Forus som særlig aktuelle objekter.

Men etter at han oppdaget Nokas forkastet han disse planene. Først tenkte han på et linjebrudd hos Nokas. Så på et ran med to til fire personer.

— Først da jeg i perioden 3. til 12. januar oppdaget vinduet inn til tellesentralen så jeg en konkret løsning for å få gjort noe med Nokas, sier Toska til politiet.

Først etter torpedoen William Ellingsens begravelse fredag 13. februar bestemte han seg for å gjøre et stort ran med rundt 15 gjerningsmenn og tre fluktbiler.

Han pønsket ut ransplanene, men overlot - ifølge egen forklaring - alt innkjøp av utstyr til andre. Før ranet hadde han samlet sammen 25 kjeledresser og 30-40 finlandshetter. De spanske rytterne kom imidlertid ikke før natt til ransdagen. Leverandøren av disse måtte trues for at varene skulle komme på plass. Toska forklarer politiet at det ikke var særlig vanskelig å verve folk til ransprosjektet.

— Enkelte følte at dersom ”tjukken” skulle være med, kunne de også være med, sier Toska.

Mandag skal han forklare seg for Stavanger tingrett.