ATLE ANDERSSONatle.andersson@bt.no Økologiske spekepølser med nitritt, øko-syltetøy med fortykningsmiddel og sulfitter i den økologiske eplesideren. Det kan bli en del av fremtidens "økologiske" meny dersom EU-kommisjonen vedtar forslaget, skriver den danske avisen Politiken.

Ifølge avisen kan EU-embetsmenn avgjøre saken uten at politikerne — i dette tilfelle landbruksministrene - skal stemme over forslaget. Norge har allerede godtatt andre EU-direktiver om tilsetningsstoffer og matsminke. Forbrukerrådet er redd det samme vil skje dersom det nye, oppsiktsvekkende forslaget bankes igjennom i EU, og deretter innlemmes i EØS-avtalen.

- Ødelegger tilliten Forslaget gjør det lovlig å tilsette nitritter, fargestoffer og konserveringsmidler i økologiske matvarer.

— Det vil i så fall være ødeleggende for folks tillit til den økologiske maten, sier Stine Wohl Sem, ansvarlig for matsaker i Forbrukerrådet til BT.

Hun viser til at stortingsflertallet alt har lagt seg flat for EU-direktiver om azo-fargestoffer og nitrat/nitritt i vanlige matvarer.

— Nå er det grunn til å frykte at vi blir pådyttet enda et direktiv som forbrukerne ikke er tjent med, sier hun.

50 stoffer Det danske Forbrukerrådet har allerede tatt skarpt avstand fra forslaget, som innebærer at økomaten kan tilføres farge- og smaksstoffer, samt konserverings- og fortykningsmidler. Til sammen dreier det seg om cirka 50 nye stoffer. Forbrukerrådet i Danmark og Statens Næringsmiddeltilsyn i Norge peker på at noen av stoffene kan være kreftfremkallende, mens andre kan gi allergi.

— Forbrukerne velger økologiske varer fordi de oppfatter disse produktene som sunnere og renere. Da er det jo vanvittig å tillate tilsetningsstoffer i slike matvarer, mener Stine Wohl Sem. Hun varsler at både norske og andre europeiske forbrukerorganisasjoner skal kjempe med nebb og klør mot utvanning av økomat-begrepet.

- Vil sko seg - Men det blir en knallhard kamp å verne om økomaten. Sterke økonomiske interesser er pådrivere bak EU-forslaget. Nå vil de sko seg på forbrukernes økende bevissthet om- og interesse for økologisk produserte matvarer, mener hun.

I Forbrukerrådet frykter man repetisjon av det som skjedde da Stortinget vedtok direktivene om tilsetning av nitritt/nitrat og såkalte azo-fargestoffer i ordinære matvarer.

— Heldigvis har vi klart å få i stand frivillige avtaler med de store norske matvareaktørene. De har lovet at de ikke kommer til å selge produkter som er sminket etter de høye EU-verdiene for tilsetningsstoffer, sier Wohl Sem.

Forbrukerrådets talskvinne for matsaker håper at forbrukerorganisasjonene i Vest-Europa denne gang skal makte å stanse EU-kommisjonen før den vedtar det siste i rekken av omstridte regler på matvareområdet.

Formålet med det nye forslaget er å harmonisere reglene i de forskjellige EU-landene.