– Det var en person fra Svolvær som kom nærmest styrtende inn på stasjonen og meldte om den døde personen sittende i en stol på kaia, forteller etterforskningsleder Sture Walsøe i Helgeland politidistrikt til Lofotposten.

Skulle ikke være lik

Politiet forberedte seg på å stenge av åstedet. De tok som prosedyren tilsier med seg likpose, presenning og telt i bilen, men på åstedet ble de overrasket. Det fantes ikke noe lik, men derimot en naturtro dukke.

Kunstnerne Maria Sundby og Tone Leksbø var på ferie i Svolvær, og hadde laget en dukkemann av skumgummi, med gipsfjes og med riktige proporsjoner til å passe en mann. Meningen var å plassere ham i en fluktstol med en avis, og så se hvor lang tid det tok før noen reagerte på mannen.

– Det var ikke meningen at han skulle se ut som et lik, men det var vanskelig å få til øynene og derfor ble han sovende, forteller Maria.

Prøvde å gjemme mannen

Egentlig skulle ikke mannen plasseres på kaia, men i og med at den var tung å bære rundt, bestemte Maria og Tone seg for å gjemme den litt og heller hente den dagen etter. Da de kom tilbake var dukken borte, og fortvilelsen ganske stor. Det hadde tatt tid å lage mannen.

– Vi trodde det kunne være noen fulle folk som hadde kastet den på sjøen eller tatt den med seg hjem, forteller Maria.

Dermed gikk turen innom to av avisene i byen, der de fikk beskjed om at politiet hadde rykke ut for å finne «liket».

– Vi gikk nervøse bort til politistasjonen, men der tok de det med humor, så det var en lettelse, sier Maria.

Nå er mannen plassert i en kjeller i Svolvær, og der blir han stående inntil videre.