Erlend Frafjord

— Det er en myte at man må satse mye for å tjene penger på spill over tid, hevder Claus Wittusen. Og gir samtidig nytt håp til dem som nærmest av gammel vane leverer inn en kupong uten å vinne mer enn vekslepenger.

«Småtipper»

Mange tippelag satser tusenvis av kroner hver uke på trav, fotballtipping og lykkespill som lotto. Innsatser på femsifrete beløp er heller ikke uvanlige. Men for 67-åringen fra Oslo er det helt utenkelig å laste så mange penger inn i spillelukene. Likevel er det få som har kvittert ut gevinst oftere enn ham. Nå er han pensjonist, men i praksis betyr det ikke så mye for en som har hatt hest som levebrød. Hverdagen preges fortsatt av trav, galopp og spill.

— En V5-kupong på travbanen behøver ikke å være på mer enn 300-400 kroner. Mitt inntrykk er at mange satser store penger fordi de ikke har god nok innsikt i det de driver med. Så tar de med mange hester på kupongen med små vinnersjanser, noe som bare fordyrer spillet. Mange satser mye for å vinne den store potten. I det lange løp lønner det seg å gå for de mer moderate gevinstene, og heller vinne oftere, sier han.

For ifølge Wittusen er systematikk og kunnskap nøkkelen til å tjene gode penger på spill. Han ser travløp 5-6 ganger i uken, bruker lang tid på å studere programmet, noterer flittig, systematiserer og analyserer i etterkant.

— Får du mange tips?

— Jeg kjenner jo mange i hestemiljøet, men jeg spør lite etter tips. Så sant jeg gjør jobben min skikkelig er det ikke nødvendig. Bare når helt ferske hester skal ut i løp, kan det være greit å ta en prat med treneren først, sier Wittusen.

Ut av shipping

Da konjunkturene falt og Claus Wittusen ble lei av jobben sin i shipping på begynnelsen av 1970-tallet, så han seg om etter andre og mer spennende muligheter til å tjene penger. Det var ikke vanskelig.

— Jeg har alltid vært interessert i hestesport, og jeg skjønte fort at spill på hest var et område uten særlig skarp konkurranse. Mange satt på travbanen med en halvliter i hånden, slengte inn en bong uten altfor mye forarbeid, og kastet fra seg programmet på vei ut av porten. Men på samme måte som for aksjeinvestorer gjelder det å være dyktigere enn markedet. Ved å ofre mer tid og jobbe mer systematisk enn de andre spillerne, oppnådde jeg raskt gode resultater, sier han.

Den siste store gevinsten var på 840.000 kroner for et par år siden. Wittusen og en bekjent spilte for 250 kroner hver. Gevinster på over 100.000 kroner har ikke vært uvanlige, og femsifrete gevinster har nærmest blitt en rutine. Hele tiden med hundrelapper som innsats. Nøyaktig hvor mye Claus Wittusen vinner på hestespill, vet han ikke selv.

— Men jeg har levd godt av dette i 30 år. Riktignok har jeg hatt ekstrainntekter på andre oppdrag i hestemiljøet, blant annet som skribent for fagblader og aviser, men jeg kunne uten problemer hevet en grei årslønn av spillet alene, hevder han.

Fnyser av Lotto

— Hva med fotballtipping?

— Jeg tror det er gode muligheter til å tjene penger også på fotball, men det er hest jeg kan, og derfor holder jeg meg til det.

Lykkespill som Lotto og gevinstautomater fnyser bare Wittusen av.

— Å se folk som søler bort den ene 200-lappen etter den andre på automater er ille. Det er veldig fjernt fra den virksomheten jeg driver med. Claus Wittusen regner seg ikke som bitt av spillebasillen. Hvis han ikke har noen gode spilleobjekter en dag, lar han være å levere inn kupongen. Etter en større gevinst slapper han gjerne av i flere dager. Da går han bare på travbanen for å kose seg og se på løpene, uten å levere en eneste kupong.

Nært forhold til hest

Wittusen har nemlig et nært forhold til hestene som løper rundt ovalen. Sport og spill går hånd i hånd. Så sant han kan oppleve løpene live gjør han det i stedet for å se dem på tv. I ungdommen jobbet Wittusen litt som stallgutt, og han har også ridd noen få galoppløp på Øvrevoll. Det var gjennom galoppen han ble kjent med travsporten som han i dag bruker mest tid på.

— Når andre spillere kommer til meg og snakker om 5'eren eller 10'eren i løp 2, blir jeg deprimert. Da ber jeg dem om å komme tilbake til meg når de vet hva hestene heter, smiler Claus Wittusen.

På Bjerkebanen blir det på spøk sagt at Wittusen hadde et eget spor på oppløpet, ved siden av gjerdet på publikumsplass hvor han løp så fort han kunne for å heie hestene frem. Skulle man bli rik på spill, måtte det jobbes hardt på flere fronter.

GAMBLER: Claus Wittusen (67) er en av få nordmenn som lever av å spille på hest. Denne løpsdagen tippet han for 200 kroner og vant 2000 skattefritt. En helt vanlig dag på jobb. (FOTO: KRISTIAN JACOBSEN)
FOTO: KRISTIAN JACOBSEN