Politiet mener nesten alle som ble med på Toskas ranslag, var blakke gutter på jakt etter raske og store penger.

Før ranet er ikke Johnny Thendrup en kjent kriminell for politiet. Rørleggeren driver sitt eget firma, men hjulene går ikke så godt som han kunne ønske. Han er blakk.

Vi skriver midten av mars 2004. Thendrup er for et par måneder siden blitt presentert for David Toska på en fest i Sandnes. Mannen som inviterte Thendrup til festen, tar nå kontakt på nytt.

Et «rent» ran

Han har et tilbud det skal vise seg at Johnny Thendrup aldri greier å stå imot. Det dreier seg om et «enkelt» ran. Det snakkes om store penger, virkelig store penger. Johnny Thendrup blir gitt forhåpninger om å sitte igjen med ti millioner kroner — alene.

— Jeg ble blendet av fristelsen til så mye penger, skal Thendrup ha forklart om hvorfor han takket ja til å bli med.

Planen er at jobben skal gjøres på seks til åtte minutter. David Toska sier angivelig at det skal være et «rent» ran - det vil si ingen gisler, eller skadde personer.

Thendrup får vite at ranet skal skje i Stavanger. Hvor mye penger de skal hente ut fra NOKAS, aner ingen helt, men det snakkes om store beløp. Så mye som 250 millioner - en kvart milliard.

Thendrup skal være med inn i banken, og skal angivelig ikke bære våpen. Dagen før ranet blir planene endret. Noen i ranslaget har mistet troen og trukket seg.

Blir skutt

Resten av historien kjenner vi. Johnny Thendrup blir skutt mens han holder vakt utenfor NOKAS. Selv fyrer han av en rekke skudd tilbake.

I to dager ligger Thendrup på loftet i dekkleiligheten og vrir seg i smerter. Han frykter han skal dø, og tenker på hvor galt det gikk. Og at en politimann ble drept.

To-tre uker etter ranet møter han angivelig David Toska i Oslo. Thendrup skal da ha takket nei til å ta imot penger fra ranet.

— Jeg vil ikke ha glede av pengene, sier han til Toska, med henvisning til at en politimann er blitt drept.

Flere hentet penger

Politiets teori er at Toska hadde flere slike møter i Oslo før han rømte landet. Her delte han ut penger til flere av dem som var med på ranet - blant annet Erling Havnå. Han har forklart at han fikk 400.000 kroner etter å ha snakket med Toska i Oslo etter ranet.

Dan Pettersen gikk fra å være bankerott til å føre et voldsomt partyliv med hyppige reiser.

Den tiltalte skipperen fra Drammen fikk også solid økonomi, tilsynelatende ut av intet.

Det er også gjort store kontantbeslag som knyttes til flere tiltalte. Flere av dem foretok store kontantkjøp som er vanskelig å forklare at de hadde råd til.

Har fått mye gratis

Johnny Thendrup er det derimot ikke funnet økonomiske spor etter. Han var like blakk etter ranet som før. Drømmen om ti raske millioner brast.

Politiet har brukt mye tid på å kartlegge økonomien til et flertall av de tiltalte. Fellesnevneren er at de etter ranet har mye penger mellom hendene, mens de før dødsranet var både blakke og hadde betalingsvansker.

— Bevismessig har vi fått mye gratis på måten flere av de tiltalte har brukt penger på etter ranet. Vi vil prøve å få frem hva de tiltalte var forespeilet som gevinst for ranet, sier statsadvokat Arild Dommersnes til Bergens Tidende.