Det første folkemøtet i NRKs regi i denne valgkampen ble en beinhard stillingskrig, riktignok uten nye, avklarende standpunkter. Partitoppene konkurrerte tidvis om å overgå hverandre i harde personbeskyldninger — med duellen mellom Lars Sponheim og Åslaug Haga som et høydepunkt i kjekling og grove beskyldninger.

Debatten flyttet grenser, ved at den mer enn noen gang kan kalles «amerikansk». Partilederne og statsministeren var tøffere og mer nådeløse med hverandre enn noen gang før.

Jens Stoltenberg slo tidlig an tonen, var mye mer opplagt, provoserende og frekk enn han har hatt for vane. Han har åpenbart fått et spark bak av sine rådgivere etter tamme åpningsdueller hittil i valgkampen. Gang på gang raljerte han over Bondevik «som på toppen av det hele har tatt dissens i statsråd. Det er første gang en statsminister har gjort dette!»

Uklar utenrikspolitikk?

Men Kjell Magne Bondevik var ikke tapt bak en vogn. Han slo hardt tilbake og undret seg på hva slags utenriks- og sikkerhetspolitikk en regjering av de rødgrønne vil greie å bli enige om.

Mens Stoltenberg forsikret at hovedlinjene vil ligge fast, både når det gjelder norsk NATO- og EØS-medlemskap. Samtidig benyttet han anledningen til å raljere over forsvarsministerens manglende oversikt og kontroll på sitt område. «Er det så mye bedre - for ikke å snakke om Jan Petersens ledelse av UD!» sa Stoltenberg.

- Stadig nye standpunkter

Carl I. Hagen hamret flere ganger på at Bondevik vil foretrekke en rødgrønn regjering fremfor å ha et forpliktende samarbeid med Frp. For n'te gang holdt han fast på at det er uaktuelt å støtte en ny Bondevik-ledet regjering. «Jens Stoltenberg blir ikke statsminister uten at Kjell Magne Bondevik og Dagfinn Høybråten ønsker det,» hevdet han.

En opplagt statsminister unnlot å kommentere Hagens påstander direkte, men slo hardt tilbake og raljerte over Frp-lederens holdning. Han mente at Frp skifter standpunkt fra måned til måned. Skal man sitte i regjering sammen, må man være enig om politikken fra time til time, sa han og understreket nok en gang at det ikke er mulig med Frp på laget.

Heseblesende duell

En egen duell mellom Lars Sponheim og Åslaug Haga ble et heseblesende oppgjør der begge var redd for ikke å få beholde ordet. Hun mente at Sponheim har gjort lettvinte analyser til sitt varemerke, mens han på sin side hevdet at hun leder et stokk konservativt parti.

Den drøyt timelange debatten var mer underholdende enn oppklarende og lærerik. Debattantene var tydelig skodd på å være djervere og frekkere enn det vi hittil har hatt som norsk tradisjon.