Først gikk turen til SN Powers vannkraftprosjekt i Tinguiririca-dalen, og deretter videre til lunsj på bergenseren Dan Odfjells vingård noe nærmere kysten.

Under den timelange turen i hver retning fikk kronprinsen både se det frodige, flate landskapet sør for Santiago og Andesfjellene med snø på toppen.

Poncho

Selv om vannkraftprosjektet La Confluencia ligger langt oppe i en trang dal, var skolebarn fra den nærmeste landsbyen nederst i dalen møtt opp i fargerike antrekk for å hilse på den norske kronprinsen. Han forsøkte å snakke med dem på engelsk, uten å få noe svar tilbake. Et par fraser på spansk gjorde susen, og smilene kom fram hos ungene.

To av barna overrakte ham en flott håndvevd poncho, som kronprinsen raskt tok over hodet. Ponchoen er helt unik, og kun laget i ett eksemplar. Mønsteret er i rødt, hvitt og blått. Det har tatt nesten fire måneder å få den ferdig, får NTB opplyst.

Fargene er neppe tilfeldig valgt. Det er Chile, Norge og Australia som står bak vannkraftprosjektet, og de tre landenes flagg er alle i rødt, hvitt og blått.

Fine minner

Under et møte med norsk og chilensk presse kunne kronprinsen fortelle at hans kone var i ferd med å bli bedre.

– Hun hadde hørt så mye positivt om landet på forhånd, så det var leit at hun ikke kunne være med, sa kronprinsen.

Chilenske pressefolk var svært interessert i å høre hvordan han forberedte seg til å bli konge, og kronprinsen fortalte villig om hvordan han og kronprinsessen var et team som delte oppgavene mellom seg. Han orienterte også om den norske konstitusjonen.

På spørsmål om han savnet kona på turen, svare han spøkefullt:

– Ja, nå må jeg jo holde alle talene selv.

Litt mer alvorlig la han til at det alltid er fint å reise sammen, både i Norge og i utlandet.

– Det er jo fint å dele opplevelsene i ettertid, men dette gir oss jo en god unnskyldning til å komme tilbake til Chile.

VIN OG VANN: Kronprins Haakon under åpningen av vannkraftprosjektet La Confluencia.
Åserud, Lise
I KJELLEREN: Dan Odfjell sr. tok imot kronprins Haakon påOdfjell Vingård torsdag.
Åserud, Lise
PONCHOPRINS: Et plagg for neste galla?
Åserud, Lise
STOR STAS: Kronprinsen hilser på lokale barn under åpningen av vannkraftprosjektet.
Åserud, Lise
I MIDTEN: Kronprinsen under pressemøtet på Odfjell Vingård.
Åserud, Lise