Kronprins Haakon gleder seg veldig til å bli far.

— Jeg har jo litt erfaring fordi jeg er stefar, sa Haakon da han og kronprinsesse Mette-Marit kom til Tønsberg med tog fredag ettermiddag.

Kronprinsessen forsikrer at svangerskapet går fint.

— Jeg er i veldig bra form, sier hun.

På landstedet Mågerø på Tjøme venter den nærmeste familien og feiring av nyheten om at en tronarving er på vei.

De vordende foreldrene forlot Slottet med flere bager og vesker like før klokken 16.30 og ble kjørt i bil til Oslo Sentralstasjon.

Der gikk de på toget til Tønsberg. Kronprinsessen smilte til de fremmøtte journalistene og så svært opplagt ut da hun og Haakon gikk om bord i egen vogn på toget som hadde avgang klokken 16.37. De er ventet til Tønsberg klokken 18.01.

Mette-Marit var iført svart kjole, mens kronprins Haakon hadde på seg hvit bukse og lyseblå, rutete skjorte.

Neppe tilfeldig

Det er neppe en tilfeldighet at kunngjøringen om at en arveprins eller -prinsesse er på vei skjedde på dronning Sonjas fødselsdag.

I kveld deltar kronprinsparet i feiringen av dronningens 66-årsdag på Mågerø. Det spørs om det er dronningen som da står i sentrum...

Hele kongefamilien er til stede er der - utenom kong Harald. Han seiler for tiden ved Spania.

I sin fars seilefravær, var det kronprins Haakon som ledet statsråd på Slottet i dag. Og hvilken passende dag! Kronprinsen kunne dermed selv informere om siste nytt på den rojale babyfronten.

Vår nye tronarving er ventet i slutten av januar. Mette-Marit har termin 22. januar, og er dermed tre måneder på vei.

Ifølge en pressemelding fra Slottet er den blivende tobarnsmor i fin form.

Kronprinsparet har i flere intervjuer gitt uttrykk for at de ønsker seg barn. Med studiene i London bak seg og en ny familieleilighet på Skaugum ferdig på nyåret, kunne tidspunktet ikke passet bedre.

Nummer to

Kronprinsparets førstefødte blir nummer to i arvefølgen til tronen - uansett om det blir en gutt eller jente. Den lille skyver dermed prinsesse Märtha Louise og hennes datter Maud Angelica et hakk lenger ned på listen.

Og i dette tilfellet blir det ingen tvil om at den nye arvingen får tittelen prins eller prinsesse. Men selv om barnet er arving til tronen, blir han eller hun ikke tronarving før kronprins Haakon blir konge. Den foreløpige "arbeidstittelen" blir trolig arveprins eller arveprinsesse.

Da arveprins Haakon ble født på Rikshospitalets kvinneklinikk den 20. juli 1973, var han fjerde generasjon i det norske kongehus i vår tid, og oppkalt etter sin oldefar kong Haakon VII.

Fødselsmeldingen ble mottatt med stor glede over hele landet, og det ble avfyrt kongelig salutt på 21 skudd fra Vardøhus festning i nord til Oddernes i sør.

Gleden blir neppe mindre i slutten av januar når femte generasjon i det norske kongehus introduseres.

Enkelte endringer

Slottet melder at det kan bli enkelte endringer i kronprinsessens offisielle program i tiden fremover. Men foreløpig kan de vordende foreldre ta det helt med. Juli er ferietid for de kongelige, og bortsett fra bisettelsen av prins Carl Bernadotte i Stockholm torsdag 10. juli, har kronprinsparet ingen representasjonsoppgaver denne måneden.

SMILER: - Jeg er i veldig bra form, sa en smilende kronprinsesse Mette-Marit da hun og kronprins Haakon gikk om bord i toget til Tønsberg fredag ettermiddag.
Foto: Scanpix