Kronprins Haakon reiser til Sierra Leone måneden etter.

Det blir den første lange representasjonsturen kronprinsessen gjør alene. I seks dager skal kronprinsesse Mette-Marit besøke et av Norges hovedsamarbeidsland for utviklingshjelp. I 2003 var den totale norske bistanden til Malawi 199 millioner kroner.

— Jeg gleder meg veldig til reisen, sier kronprinsesse Mette-Marit til NTB.

Hiv/aids-prosjekter

Det fullstendige reiseprogrammet er ikke klart, men kronprinsessen vil blant annet se på prosjekter knyttet til hiv/aids i landet som hun også fordypet seg i under sin hospitantperiode i NORAD.

14 prosent av Malawis befolkning er hiv-smittet og den forventede levealderen er så lav som 36,6 år. Hele 65 prosent av befolkningen på 10,7 millioner lever under fattigdomsgrensen, ifølge NORADs årsrapport for 2003.

Toleranse

I februar reiser kronprins Haakon til Sierra Leone.

De to Afrika-reisene markerer starten på et år med hektisk reisevirksomhet for hele kongefamilien, ikke minst i forbindelse med feiringen av unionsoppløsningen.

Kronprinsessen knytter sitt engasjement for hiv- og aidssyke til sitt eget og kronprinsens syn på toleranse. Onsdag ettermiddag mottok Kronprinsparets Stortingets presselosjes toleransepris for 2004.

— Alle mennesker har en egenverdi uansett hvor vi er på jorda, understreker kronprinsesse Mette-Marit.