Seks kommuner skal besøkes. De tre dagene de kongelige tilbringer i fylket er stappfulle av program.

Kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Haakon skal besøke fylkets vestligste utpost Bulandet, de skal orienteres om hjortesenteret på Svanøy, og møte vellykket næringsliv i Stryn. I Florø skal de besøke et asylmottak og høre hva som gjøres for integrering av flyktninger i kommunen. I Breim vil et ektepar som driver «Grønn omsorg» fortelle hva det går ut på.

Fylkesbesøk

– Både kongeparet og kronprinsparet pleier å besøke ett fylke årlig, og i år er turen kommet til Sogn og Fjordane, forteller informasjonsrådgiver Sven Gj. Gjeruldsen ved Slottet. Det er første gang kronprinsparet besøker Sogn og Fjordane sammen.

Tirsdag formiddag kommer de kongelige og følget deres først til øya Bulandet i Askvoll kommune. De mottas med blomster, sang og musikk og får en orientering om samfunnet lengst i vest før de også møter noen av innbyggerne.

Deretter går ferden til Svanøy som ligger i Flora kommune. Her ligger Norsk Hjortesenter, et kompetansesenter som bistår dem som arbeider med å utnytte hjort som ressurs.

Hjortesenter

– Det er økende interesse for hjort som husdyr. I dag er det om lag 60 hjorteoppdrettere her i landet, forteller lederen ved senteret, Johan Trygve Solheim til NTB.

Han vil gi kronprinsparet en orientering både om tam hjort og hva som gjøres for å øke verdien av jakt på vill hjort.

– Det er store ressurser i forvaltning av hjort. I dag er førstehåndsverdien av hjortejakten mer enn 100 millioner kroner, forteller Solheim.

Kronprinsparet skal også få møte to hjorter som fikk æren av å bli oppkalt etter dem på deres egen bryllupsdag. Hjorteparet Mette-Marit og Haakon hadde «bryllup» på samme dag som sine kongelige navnesøsken for fem år siden. Hjorteparet har senere fått flere etterkommere.

I Florø by blir det omfattende kulturprogram, og kronprinsparet besøker Solbakken asylmottak og møter beboere.

Omsorg og næring

I Breim i Gloppen kommune skal de kongelige onsdag orienteres om Grønn Omsorg på et gårdsbruk som tar imot ungdom med problemer. På gården Kvia blir ungdommene aktivisert og får nærkontakt med dyr. Opplegget er blitt til i samarbeid med barnevernet.

I Stryn står næringsliv på programmet. Det blir fabrikkbesøk og presentasjon av designmiljøet i kommunen.

– Vi har en del bedrifter i Stryn som har satset mye på design og som går veldig bra, forteller ordfører Nils P. Støyva. Han skal ta imot kronprinsparet og vise dem rundt.

– Vi skal vise produkter fra bedrifter som har satset på nisjer i markedet og som har lykkes med det, sier ordføreren til NTB.

Folkefest

Den siste dagen av fylkesbesøket i Sogn og Fjordane drar de kongelige og følget til Hornindal og Eid.

I begge kommuner er det lagt opp til folkefest med sang og musikk, kveding, taler og hilsninger. Mette-Marit og Haakon får også besøke en barnehage og smake lokale spesialiteter sammen med barna.

Besøket til Sogn og Fjordane avsluttes i Nordfjordeid torsdag ettermiddag.

KOMMER: Fra tirsdag til torsdag legger Mette-Marit og Haakon ut på rundtur i Sogn og Fjordane. ARKIVFOTO: SCANPIX