Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit feiret sine ti år som ektefolk i kirken der de giftet seg i 2001. Kirken var for anledningen pyntet med hvite hortensia, eføy og hvite flamingoblomster fra Slottets eget gartneri.

Kronprinsparet selv og alle tre barna, i følge med kong Harald og dronning Sonja, smilte og hilste de frammøtte idet de ankom kirken.

Barna leste

Prinsesse Ingrid Alexandra og storebror Marius overrasket den fullsatte kirken med å lese hvert sitt lille innslag.

Prinsesse Ingrid Alexandra introduserte bibellesningen, før svenske kronprinsesse Victoria tok over og leste Frans av Assisis bønn. Marius leste fra bibelvers fra Jeremia før prinsesse Märtha Louise fortsatte med vers fra Efeserbrevet.

— Viser sin kjærlighet

Biskop emeritus Gunnar Stålsett, som viet Haakon og Mette-Marit for ti år siden, holdt hovedtalen til paret. Kronprinsparet har selv gitt uttrykk for at han var en sterk og viktig støtte for dem, spesielt for den kommende kronprinsessen, både i tiden før de giftet seg og etterpå.

Kronprinsparet er ikke redde for å vise at den første kjærligheten har holdt seg gjennom ti års modning, innledet Stålsett.

— En viktig etappe er tilbakelagt - for det meste i smult farvann. Dere er på en livslang reise. Kursen fremover er plottet inn, men åpen. Ruten er fastlagt, men må skapes, sa Stålsett.

Han takket kronprinsparet for at de raust har gitt av seg selv og delt gleder med andre.

— Det har vært sagt at ekteskapet er en god institusjon - for dem som liker å være i en institusjon. Med ekteskapet og monarkiet har dere fått dobbel dose, sa biskopen.

«Gamal Bruremarsj» igjen

I tillegg til de kongelige æresgjestene, var det en rekke spesielt inviterte gjester på dagen. Statsministre Jens Stoltenberg og flere regjeringskolleger sto i spissen for representanter for det offisielle Norge.

200 plasser ble i forrige uke delt ut fritt til publikum som ville være med og feire de kongelige.

Susanne Sundfør framførte «Ingen vinner frem til den evige ro», mens Solveig Slettahjell sang «Tårnøye bølger går». Saksofonist Jan Garbarek og domkantor Kåre Nordstoga på orgel rundet av jubileumsgudstjenesten med «Gamal Bruremarsj» - som også ble spilt under bryllupet for ti år siden.

Fond

Men feiringen av dagen favner videre. Kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Haakon bruker bryllupsdagen til å «nylansere» fondet sitt.

Etter gudstjenesten i domkirken gikk turen til Universitetsplassen for å feire Kronprinsparets Fond, som ble etablert på bryllupsdagen i 2001. Kronprinsparet hadde selv lagt ut invitasjon på sin Facebook-side til gratiskonsert.

Etter den høystemte stemningen i domkirken, var det mer løssluppent på Universitetsplassen. De kongelige gjestene gynget med i de noe røffere tonene til ungdommene i Gatekunst 4.

Bryllupsdagen avsluttes med at kong Harald og dronning Sonja holder middag på Slottet.