– Vi ønsker å feire denne dagen som også er veldig spesiell for oss, ved å løfte fram det frivillige arbeidet i Norge. Vi er veldig stolte av dette arbeidet og ønsker derfor å være med på å feire dette, sier kronprinsesse Mette-Marit på parets siste dag på den internasjonale aidskonferansen i Toronto.

På spørsmål om hvorfor de ikke har valgt en litt mer romantisk måte å feire bryllupsdagen sin på, svarte et lattermildt kronprinspar at de har gjort det til en tradisjon å dele ut fondsmidler på bryllupsdagen.

– Det er veldig fint for meg, for da kommer jeg i hvert fall til å huske bryllupsdagen hvert år. Det blir ikke noe problem, sier kronprinsen til latter fra Mette-Marit.

Spikersuppa

Arrangementet går av stabelen i Spikersuppa i Oslo lørdag 26. august. Kronprinsparet får hjelp fra flere norske artister til å feire det frivillige arbeidet i Norge.

– Anne Grete Preus, Sondre Lerche, Ralph Myerz og Queendom kommer, så vi tror det kommer til å bli en fin dag i Spikersuppa, sier kronprinsen.

Over 20 organisasjoner skal få presentere seg selv og arbeidet sitt på arrangementet, og i tillegg skal kronprinsparet utbetale nye fondsmidler og offentliggjøre dem som har vunnet en nasjonale stilkonkurranse fra i vår.

– Vi kan gjøre mye mer når vi står sammen enn når vi står alene, og derfor er det så fint å trekke fram organisasjonslivet i Norge, fremholder Haakon.

– Løfte arbeidet

Organisasjonene jobber ifølge kronprinsparet både med helse og utdanning i utviklingsland og unges oppvekstvilkår i Norge, og blant deltakerne er SOS Rasisme, Røde Kors og Plan Norge.

– Vi synes det er kjempefint at vi kan være med på å løfte dette arbeidet fram og gleder oss, sier Haakon.

Dagen før markeringen arrangerer kronprinsparet en konferanse der fokus er menneskers rett til et verdig liv og dette prinsippets betydning for utviklingsarbeid.

Professor Thomas Pogge fra Columbia-universitetet og Patrick van Weerelt fra UNDP kommer for å diskutere denne tematikken sammen med representanter fra kronprinsparets fondsstyret.

Mette-Marit og Haakon dro torsdag kveld hjem fra den internasjonale aidskonferansen i Toronto.