Kronprinsessen vil gi prisen på 100.000 kroner til Kronprinsparets Humanitære Fond. Dette fondet ble opprettet av kronprinsparet da de giftet seg 25. august 2001.

Prisen, som i tillegg til 100.000 kroner består av en statuett og et diplom, ble overrakt kronprinsessen av organisasjonens høye beskytter, prinsesse Astrid, fru Ferner under en høytidelig seremoni i Det Norske Teatret lørdag.

– Fremragende måte

Fredrikkeprisen er Norske Kvinners Sanitetsforenings (N.K.S.) hederspris. Prisen er oppkalt etter stifteren av N.K.S, Fredrikke Marie Qvam, og deles ut hvert år til en person eller en gruppe utenfor organisasjonen som på fremragende måte tar opp og synliggjør saker innenfor helse— og sosialområdet, miljøberedskap eller krise- og katastrofeberedskap. Årets hederspris er den åttende i rekken.

I sin takketale roste kronprinsessen innsatsen til Norske Kvinners Sanitetsforening, og sa at hun håper N.K.S kan inspirere oss alle til å være medmennesker.

– Det blir et kaldt samfunn om vi ikke ser hverandre, sa kronprinsessen.

En pådriver

Generalsekretær Anne-Karin Nygård i N.K.S mener kronprinsessen har vært en pådriver for åpenhet, inkludering og toleranse, med evne til å se mennesker i en sårbar livssituasjon.

– Kronprinsessen bidrar til å realisere sanitetskvinnenes verdier som er å vise omsorg for mennesker og bidra til et samfunn der alle hører hjemme, sa hun.

I sin begrunnelse for tildelingen av prisen trakk Nygård særlig fram kronprinsessens engasjement for psykisk helse, barn og unges livssituasjon og innsatsen hun har lagt ned for å bekjempe hiv og aids.

I tillegg til Fredrikkeprisen delte N.K.S lørdag ut nesten 9 millioner kroner til forsknings- og utviklingsprosjekter. Organisasjonen har bidratt med over 100 millioner kroner til dette formålet siden 1995. (©NTB)

Kronprinsesse Mette-Marit (t.h.) ble lørdag tildelt Norske Kvinners Sanitetsforenings hederspris, Fredrikkeprisen. Prisen ble overrakt av prinsesse Astrid, fru Ferner, som er foreningens høye beskytter. Overrekkelsen fant sted i Det Norske Teatret i Oslo.
Sara Johannessen / SCANPIX