Opptakene er allerede i gang til programmet som planlegges sendt i august 2011. Da er det ti år siden Mette-Marit Tjessem Høiby giftet seg med kronprins Haakon og ble en del av kongehuset.

TV-teamet skal følge kronprinsessen på kongelige oppdrag i inn— og utland, men også i noen av hennes mer hverdagslige sysler. Det blir første gang folk får ta del i studier, fritid og familieliv på Skaugum på denne måten.

— Vi er veldig glade for at kronprinsesse Mette-Marit gir oss denne muligheten. Hennes historie er unik, og vi ser fram til å bringe hennes egne tanker og tilbakeblikk på de første 10 år som landets kronprinsesse, sier avtroppende nyhetsredaktør Jon Gelius i NRK.

Bedre kjent

Siden kronprinsessen kom i medienes søkelys for litt over ti år siden har mange redaksjoner bedt om å få mer innsyn i kronprinsparets liv.

— NRK har hatt en søknad liggende svært lenge om å få følge kronprinsessen. Vi synes kronprinsparets ti års bryllupsdag neste år er en god anledning til å la alle bli bedre kjent med kronprinsessen og hennes arbeid, sier kommunikasjonssjef ved Slottet, Marianne Hagen til NTB.

Kongefamilien har lenge markert et klart skille mellom sine offisielle oppgaver og sitt privatliv. Selv om NRK nå får filme litt bak kulissene med kronprinsessen, tyder ingenting på en generell endring i forholdet til media.

— Kongefamilien er opptatt av å skjerme privatlivet sitt, særlig barnas, sier Hagen.

Sterk utvikling

Reporter Kristi Marie Skrede og fotograf Bengt Kristiansen startet opptakene til portrettprogrammet på nyåret.

— NRK har forventninger om å komme tett på kronprinsessen i hennes offentlige virke og mer privat. Vi ønsker å kunne vise seerne et så fyllestgjørende bilde som mulig av Norges kommende dronning. Hennes offentlige rolle har utviklet seg voldsomt de siste årene med et sterkt sosialt engasjement for mange ulike grupper i samfunnet, sier Jon Gelius.

Programmet om og med kronprinsesse Mette-Marit skal etter planen sendes forbindelse med markeringen av kronprinsparets 10 års bryllupsdag, 25. august 2011, melder nrk.no.