For to uker siden fullførte kronprinsen det 10 kilometer lange Sentrumsløpet i Oslo. Søndag var han med i Holmenkollstafetten, der han løp andre etappe for Utenriksdepartementet i klassen for bedrifts— og mosjonslag. UD-aspirantens etappe kalles Norabakken, og er 1.100 meter lang. Den strekker seg fra Bislet stadion til veksling i krysset Pilestredet-Wolffs gate. Strekningen er ikke altfor lang, men stigningen er tøff, og etappen regnes for å være blant de hardeste i stafetten.

Fornøyd Kronprinsens lag startet løpet klokken 15, og snaue ti minutter senere leverte tronarvingen stafettpinnen til tredjemann. Etter en kort pust i bakken, tok han seg tid til det frammøtte pressekorpset.

–Det var fint å løpe i dag. Morsomt å være med, sa kronprins Haakon.

Hoffreporterne endret straks ham, og ble til sportsjournalister. Selv måtte kronprinsen spille rollen som profesjonell idrettsutøver, om enn for en stakket stund.

–Er du fornøyd med vekslingen? ville en journalist vite.

–Vel, teknikken kunne nok ha vært bedre.

–Har du trent lenge til dette løpet?

–Laget vårt har et knallhøyt ambisjonsnivå så jeg skulle kanskje anstrengt meg enda mer, fleipet den gifteklare kronprinsen.

Han ønsker ikke at kommersielle interesser benytter seg av ham, og stilte til start i et spesialsydd startnummer, fritt for reklame. Også under Sentrumsløpet stilte kronprinsen uten firmanavn på brystet.

Eget nabolag Til forskjell fra flesteparten av de 20.000 andre deltakerne, hadde ikke kronprins Haakon ikke lang vei hjem fra søndagens løp. Løperne i Holmenkollstafetten svetter seg nemlig gjennom store deler av kronprinsens eget nabolag.

–Jeg har ikke løpt her før, men det er hyggelig å kunne løpe i nærheten av der jeg bor, sa kronprinsen før han tøyet ut, skrøt litt av lagkameratene og ruslet hjem til leiligheten i Ullevålsveien.

Vel hjemme kunne han logge seg inn på internett og finne ut at Utenriksdepartementets bedriftslag endte på en respektabel 30. plass, bak Finansdepartementet, men foran tunge navn som Høyesterett, Oslo Børs, NHO og Riksantikvaren.

NTB