Tuyuc, som er Norge i forbindelse med TV-aksjonen, fortalte kronprinsen om arbeidet hun gjør som menneskerettighets— og urfolksforkjemper i hjemlandet Guatemala. Særlig kvinnene ble hardt rammet av den lange borgerkrigen som herjet landet fram til 1996. I dag har kriminalitet overtatt og kvinnene er fortsatt utsatt for vold og diskriminering.

Takket Norge

– Far forsvant i 1982 og min første ektemann forsvant i 1985. Nå leter jeg etter min far i de hemmelige massegravene, forteller organisasjonslederen til den norske kronprinsen.

Rosalina Tuyuc takket kronprins Haakon for Norges engasjement i Guatemala, for fredsarbeidet og spesielt for arbeidet som gjøres for kvinnene.

Og helt på tampen av samtalen ble kronprinsen invitert til å besøke landet. Han takket pent for invitasjon, samtidig som han understreket sin store beundring for arbeidet som organisasjonen Conavigua gjør.

Kald dag

Kronprinsen fikk også omvisning i fotoutstillingen «Drømmefanger», med bilder av kvinner og barn i et varetektsfengsel i Guatemala.

– Det er veldig hyggelig at han kom, og kronprinsen virket oppriktig interessert, sier fotograf Rune Eraker.

Det var en kald, men klar og fin høstdag i Oslo søndag.

Kronprins Haakon var kledd i kamelhårsfarget smale bukser med skarp press, moteriktig stripet dressjakke og en lys genser over den rosarutete skjorten.

Omvisning i utstillingen «Drømmefanger» og samtalen med Rosalina Tuyuc skjedde innendørs i Nobels Fredssenter. Derfra bar det rett til den offisielle åpning av årets TV-aksjon, på utsiden av fredssenteret, med ballongslipp, korsang og orkester.