WIBECKE LIE, NTBOslo

Kong Haralds forlover var hans danske fetter, grev Flemming av Rosenborg, mens daværende kronprins Olav valgte sin engelske fetter, prins Albert, hertugen av York og den senere kong George VI. Haakon og Frederik er firmenninger.

Allerede tidlig var det klart at den danske kronprinsen var en av de mest aktuelle forloverkandidatene, men det har også vært spekulert i om Haakon ville velge en av sine venner eller sin søster som forlover.

Kronprins Frederik som fyller 33 år om få dager, er svært populær blant sine landsmenn. Han har lang og omfattende utdanning, både sivil og militær. Han har kjent kronprins Haakon fra han var barn, men det er først etter at kronprins Haakon fylte 18 år de to jevnlig har sett hverandre, spesielt i familiesammenhenger.

Turboprinsen De to kronprinsene er begge glad i fart og spenning. Men den danske kronprinsen har drevet det lenger enn sin norske firmenning når det gjelder å utfordre elementene både til lands og til vanns. Dronning Margrethes eldste sønn har en omfattende militær utdanning i flere forsvarsgrener, blant annet er han utdannet marinedykker i sjøforsvaret og er kaptein i luftforsvaret. Han har også hatt tjeneste i Dronningens livgarde.

I fjor gikk kronprins Haakons forlover 2.500 km på ski over Grønland sammen med øvrige medlemmer av den danske Siriuspatruljen.

Mange kvinner Kronprins Frederik har hatt mange venninner, men ingen har hittil funnet nåde for hans foreldres øyne. Dronning Margrethe har flere ganger sagt at hennes sønner bør gifte seg med en utlending. Dette rådet er det foreløpig bare prins Joachim som har lytte til.

Dronning Margrethe har ikke sett med blide øyne på eldstesønnens mange forhold de siste årene. På spørsmål om ikke kronprinsen skal kunne følge sitt hjerte i valg av livsledsagerske, har dronningen svart:

— Selvfølgelig skal han følge hjertet, men det skader ikke å bruke hodet også! Avdøde enkedronning Ingrids ønske var at hennes yndlingsbarnebarn skulle gifte seg med svenske prinsesse Madelaine, men ingenting tyder på at hun får ønsket sitt oppfylt.

For tiden går ryktene om at kronprins Frederik har forelsket seg i en australsk skjønnhet som er i 30-årene og studerer jus i sitt hjemland.