Informasjonsleder i Human Rights Service (HRS), Hege Storhaug, mener statsråder kan sitte og fordele støtte til dem de liker.

— Vi trenger ikke en gang å søke om støtte. Vi får bare pengene slengt etter oss, sier Hege Storhaug i Human Rights Service HRS, og understreker overfor Aftenposten lørdag at med «vi» mener hun organisasjonslivet generelt.

— Audun Lysbakken innførte en ordning der en statsråd kan tildele penger til den de liker, understreker hun til aftenposten.no.

For noen måneder siden var Storhaug med på å utforme Fremskrittspartiets rapport om «Bærekraftig innvandring». Nå får HRS økt støtten med 80 prosent fra barne-, likestillings- og inkluderingsminister Solveig Horne (Frp), fra 500.000 kroner til 900.000 kroner.

Samtidig kutter Solberg-regjeringen 200.000 kroner i støtten til Organisasjonen mot offentlig diskriminering. OMOD har tidligere anklaget Siv Jensen for «å gi næring til rasisme».

- Svært skuffet over Horne

Selv om HRS er en av vinnerne nå, har situasjonen vært annerledes i mange år. Mens SV satt i statsrådsstolen ble støtten kuttet kraftig.

— SV har ranet oss over flere år og kuttet støtten kraftig fordi vi kom med islamkritikk. I 2005 fikk vi 2,1 millioner kroner i støtte gjennom flertall på Stortinget, sier Storhaug. Hun mener Frp gjør altfor lite.

— Vi er overrasket over at Horne og Frp er så tafatte. Det er underlig hvor lite som skjer nå som de sitter i regjeringskontorene, og at de ikke retter opp den uretten som skjedde.

Antirasistisk senter, NOAS og Selvhjelp for innvandrere og flyktninger får samme støtte som før.

Mer til MiRA, mindre til MiR

— Åh! Så bra. Nå ble jeg veldig glad, sier leder av Mira-senteret Fakhra Salimi når Aftenposten forteller at hun har fått mer støtte.

— En av de viktigste tingene for oss er at regjeringen ønsker å styrke integrering og frivillige organisasjoner. Kvinner og barn er nøkkelen til lykkes, sier Salimi.

Multikulturelt Initiativ- og Ressursnettverk (MiR) er den innvandrerorganisasjonen som får kuttet støtten mest, fra 500.000 kroner til 200.000 kroner. Frem til i våres var Ap-politikeren Raena Aslam generalsekretær i MiR.

— Dette er tragisk. Kanskje de ikke vet nok om hva vi gjør. Vi er de eneste som jobber med innvandrerforeldre og mange andre saker som også Frp er enige om, sier nestleder i styret MiR, Whyn Lam. Rett før valget skrev hun en kritisk kommentar om Frp og Per Sandberg, som hun mente i for stor grad fremstiller innvandrere som en byrde for samfunnet.

Innvandrerorganisasjonene er ikke de eneste som merker at det er nye koster i regjeringen.

Regjeringsskiftet har også ført til at for eksempel Arbeiderbevegelsens arkiv og bibliotek mister 2 millioner kroner, mens Riksmålsforbudet får tredoblet tilskuddet til 1,2 millioner kroner.

Aftenposten gjør oppmerksom at denne artikkelen er blitt oppdatert etter presiseringer fra Human Rights Service.