Det norske billed— og nyhetsbyrået NTB Scanpix publiserte mandag ettermiddag en rekke studiobilder av Anders Behring Breiviks forsvarerteam.

Bildene er også sendt ut internasjonalt via nyhetsbyrået Reuters.

Hans Geelmuyden er kommunikasjons-ekspert og var med på å starte opp PR-byrået Geelmuyden.Kiese. Han mener Lippestad ikke burde stilt opp på disse bildene.

— Lippestad har stilt opp for mediene på tidvis forbilledlig måte. Men her virker det som han er rolleforvirret. Han er offentlig oppnevnt forsvarsadvokat og ikke fotomodell.

- Minner om LA Law

Han mener at bildene er «sjangermessig umusikalske» i forhold til forsvarergjerningen.

— Dette er tatt i et atelier og derfor passerer det min grense fra pressefoto til modellfoto. Jeg jobber med mange forsvarsadvokater og vet hvor opptatt de er av å akte domstolene, forsetter Geelmuyden.

— Men dette bildet ser ut som er fra en filmtrailer av LA Law2. Han mener også at det kan svekke hans troverdighet som forsvarer overfor Behring Breivik.

— Det kan skape et inntrykk av at han er opptatt av å promotere seg selv, avslutter Geelmuyden.

- Har ikke tenkt på hvordan de ser ut

Geir Lippestad sier til Aftenposten.no at han ser at det er litt annerledes bilder.

— Men jeg synes ikke de er upassende. Og jeg har som når jeg har stilt opp for andre medier overlatt alt helt til fotografene. Jeg har ikke noen krav til hvordan bildene skal tas, men vi er opptatt av at vi ikke smiler og ser ordentlige ut i klærne. Vi har ikke noe med bildene å gjøre, på samme måte som vi ikke har noe med spørsmålene mediene stiller oss, sier forsvarsadvokaten.

Han ønsker ikke å kommentere konkret kritikken fra Geelmuyden.

- Dramatisk stil

Det er den rutinerte pressefotografen Heiko Junge fra NTB Scanpix som har tatt bildene. Han presiserer at dette ikke er promobilder, og at det er billedbyrået selv som har tatt initiativet.

— De fire advokatene er veldig sjelden fanget sammen, så vi har hatt et ønske om å portrettere dem i forkant av rettsaken. Vi samlet dem nettopp fordi de får såpass stor medieinteresse og er Breiviks ansikt utad. Som jeg skrev i billedteksten er det mange som kaller dem for djevelens advokater. Hele verden kommer til å forholde seg til dem, forteller fotografen.

Egentlig var det meningen å samle dem utenfor Oslo tinghus forrige uke, men på grunn av sykdom gikk ikke det i orden, og disse bildene ble i stedet tatt mandag.

- Hva kan du si om måten de er portrettert på?

— Jeg prøvde jo å få litt dramatisk stil. Jeg tenkte at dette er Lippestad og hans team, så på et av bildene skiller Lippestad seg ut. Temaet var å lage et sånn type team-bilde, på samme måte som man fotograferer et musikkband eller en gruppe mennesker som har mye til felles. Jeg valgte å ta med hans karakteristiske dokumentmappe, sier Junge.

- Smakfulle bilder

— Du synes ikke det er problematisk å portrettere forsvarsadvokatene slik man portretterer en musikkgruppe?

— Nei, hvorfor skulle jeg gjøre det? Det er en gruppe mennesker som har mye til felles, derfor valgte jeg å fotografere dem slik jeg gjorde. Det nærmeste du kommer er et musikkband, dette er også en gruppe som spiller sammen.

- Synes du de er smakfulle?

— Det vil jeg si, ellers ville jeg ikke lagt dem ut. Men folk må mene det de vil. Hvis folk vil bruke tid på å kritisere eller skryte av bildene må de gjerne gjøre det.

Den danske avisen Berlingske slo opp nyheten om bildene av forsvarerteamet onsdag morgen. Også i Danmark overrasker bildene. Den danske tabloid-avisen BT har intervjuet advokat Bjørn Elmquist, som sier dette:

— Disse bildene er uvanlige og i og for seg usmakelige. Jeg har aldri vært ute for noe lignende. Kanskje man kan finne på noe slikt i USA, men jeg kan simpelthen ikke finne noe legitimt formål med slike bilder.

Rett nok skriver den danske avisen at det er snakk om PR-bilder, men det er det altså ikke. Også avisen Berlingske plukket opp saken, og prioriterte den som hovedoppslag på sin nettutgave onsdag morgen.