Da Oslo SV tirsdag kveld satte Heikki Holmås på annenplass, sikret partilederen sin nærmeste medarbeider på Stortinget.

Selv om hun smilte til alle, og sa begge kandidatene var like gode, ville det vært en katastrofe for Kristin Halvorsen om Heikki Holmås falt ut av Stortinget. Som finanspolitisk talsmann for SV, solid plantet på partiets høyre fløy, er Heikki en nøkkelspiller for finansminister Halvorsen. Ikke minst blir han det i de neste fire årene, når en betydelig del av SVs gamle garde forlater Stortinget.

Derfor klappet Halvorsen ekstra intenst, og med senkede skuldre, da møtelederen leste opp resultatet av kampvoteringen:

Heikki Holmås, 406 stemmer, Akhtar Chaudhry 365 stemmer. Fire stemmer var blanke.

Stolt taper

Mens Heikki takket kort for tilliten, og lovet å kjempe for at også Chaudhry kommer inn på Stortinget fra den fjerdeplassen han til slutt fikk, holdt taperen en lang og engasjert tale.

Han som kom til Norge fra Pakistan i 1982, har gjort alt han kan gjennom årene for å bli mest mulig norsk. Derfor ønsket han også å komme inn i Norges Storting på sikker plass.

Det klarte han ikke. Likevel takket han alle de som hadde støttet ham, og han viste ikke et snev av bitterhet. Tvert imot lovet også han å kjempe for at et samlet SV kan slå høyresiden ved valget neste høst.

Politisk krafttak

Det har aldri før vært holdt et større nominasjonsmøte i noe norsk parti. Da dørene ble lukket for avstemming, hadde 781 stemmeberettigede medlemmer i Oslo SV benket seg på det fasjonable SAS Holberg Hotel, på beste vestkant.

Årsaken til det uvanlig store fremmøtet var den intense vervekampanjen som Akhtar Chaudhry har drevet i høst. Frem til fristen for innmelding, som var tre uker før nominasjonsmøtet, hadde 500 nye medlemmer registrert seg. En vesentlig del av disse var innvandrere, og en betydelig del av disse igjen var i går møtt frem.

Partileder Kristin Halvorsen var stolt som en høne over å være leder for et parti som mobiliserer så bredt og engasjert foran en nominasjon, som hun sa.

– Dette lover svært godt for valget i september, la hun optimistisk til.

«Colour line»

Det spørs om den massen av innvandrere som var mobilisert tirsdag blir like aktive i valgkampen, når deres kandidat falt ut. En fjerdeplass på Oslo SVs liste gir bare mandat dersom partiet fortsetter i regjering, og beholder en statssekretær som i dag. Det er på grunn av Halvorsens post som finansminister, og Heidi Sørensens jobb som statssekretær, at Chaudhry er inne på Stortinget i dag. En plass han altså må slåss for å beholde, gjennom et svært godt valg for SV

Det var markant hvordan hvite nordmenn og innvandrere valgte hver sin del av salen under møtet i går. De nyinnmeldte innvandrerne samlet seg bakerst, mens gamle og unge hvite partifolk fylte salen forfra. Det gikk faktisk et skille midt i salen, en «colour line», som det kalles i regimer vi ikke liker å sammenligne oss med.

Til slutt ble SV-listen for Oslo slik: 1) Kristin Halvorsen, 2) Heikki Holmås, 3) Heidi Sørensen, 4) Akhtar Chaudhry.

Bjelland, Håvard