TERJE VALESTRAND

Forfatteren og partilederen Kristin Halvorsen (SV) ble nær vippet av pinnen da hun fikk følgende åpningsspørsmål på pressekonferansen:

— Hvorfor har akkurat du skrevet bok nå, vet ikke alle hva du mener?

Det var Aftenpostens Solveig Ruud som undret seg. For er det en politiker som er gjennomintervjuet, og som deltar i de fleste debatter, så er det nettopp Kristin Halvorsen.

Men hun svarte at dette var en anledning til å få ordet uten å måtte slåss for det, og samtidig kunne føre et lengre resonnement.

For øvrig understreket hun at det er forlaget Gyldendal som har oppfordret henne til å skrive bok. Hennes sterkeste motforestilling mot det var tiden, om den skulle strekke til.

Det har den tydeligvis gjort, for i går var «Rett fra hjertet» ferdig, og den er oppdatert, like til inneværende måned. I arbeidet har hun fått hjelp av NRKs Ingolf Håkon Teigene, som trolig var den første norske journalisten som oppdaget Kristin, da han jobbet i Dagbladet.

Små drypp

Dersom Kristin Halvorsen har hatt ambisjon om å skrive en lettlest og lett fordøyelig bok, har hun lykkes med det. Selv anslår hun at leserne vil trenge to timer på å komme gjennom de 227 sidene. Det skulle nok gå.

Her er ingen dypere analyser, ingen henvisninger til andre forfattere, og heller intet register.

Derimot en rekke små drypp fra hennes liv som politiker, litt som privatperson, og noen tanker om fremtidens Norge.

Hun innrømmet i går at en rekke formuleringer er blitt nedtonet i det siste, ettersom mulighetene for å havne i regjering med Ap og Sp er blitt større.

Også kapitlet om EU er lite dogmatisk, for å komme fra en partileder i et klassisk Nei-parti.

— Det er riktig, jeg ser både fordeler og ulemper ved et EU-medlemskap, og det tror jeg de fleste gjør, både tvilere og folk som har bestemt seg.

Men hun la til at ingen skal trekke hennes endelige konklusjon i tvil. Kristin Halvorsen er og blir en nei-dame.

Sur på Solheim

Debutboken til den sittende SV-lederen byr ikke på skandaler eller pikante avsløringer, for den som måtte vente på det.

Men hun er temmelig klar i sin kritikk av forgjengeren Erik Solheims mange underlige utspill i sin tid.

— Det er få mennesker jeg har vært så rasende på som Erik. Det kunne gå en kule varmt når han skulle forklare bakgrunnen for det ene og det andre utspillet. Jeg raste fra meg bak lukkete dører, skriver hun.

Så forteller hun at det var de tre kvinnene, Kjellbjørg Lunde (parlamentarisk leder), Turid Leirvoll (partisekretær) og henne selv som sammen gikk ut i krigen for å rydde opp etter Solheim.

Det kunne til tider vær en tøff jobb, det vet alle som fulgte med i norsk politikk på nittitallet.

ETTERTANKE: SV-leder Kristin Halvorsens bok som ble lansert i går er verken en biografi eller en politisk murstein. Snarere en samling drypp av begge deler, litt om livet på politikkens første klasse.<p/>FOTO: HÅVARD BJELLAND