FINN BJØRN TØNDER finn.tonder@bergens-tidende.no

Etter det Bergens Tidende forstår, skal direktør Kristin Clemet (43) i Næringslivets Hovedorganisasjon være ønsket av kulturminister Ellen Horn som Einar Førdes arvtaker som kringkastingssjef. Horn ønsker seg en kvinne med erfaring både fra ledelse og media. Og Ellen Horn skal slett ikke ha vært opptatt av partipolitikk når hun i lukkede fora skal ha fremhevet Clemet som en ypperlig kandidat til toppsjefsjobben i Norsk rikskringkasting.

Er interessert Kristin Clemet selv skal heller ikke være uinteressert i den prestisjefylte jobben. Etter det BT har fått opplyst skal til og med Clemet ha gitt uttrykk for at hun var forundret over at headhunter-firmaet NRK brukte, ikke tok kontakt med henne da aktuelle kandidater ble ringt opp.

Mandag ville ikke Clemet kommentere saken overfor BT.

Kristin Clemet har en tung politisk karriere bak seg i Høyre, med statsrådspost som arbeids— og administrasjonsminister i 1989/90 som toppen. Etter at hun ga seg som politiker krøp hun raskt mot toppen i NHO. Hennes erfaring fra mediebransjen er mindre. Men hun har sittet i Kringkastingsrådet, vært redaktør for Høyre-tidsskriftet «Tidens Tegn», og vært svært aktiv i den mediepolitiske debatten i Norge.

Først styreformann Men etter at NRKs styreleder, Torger Reve, mandag trakk seg med øyeblikkelig virkning, må Ellen Horn (som generalforsamling i NRK) først få på plass et nytt styre. Og det er styret som formelt utpeker NRK-sjefen. Ellen Horn sa imidlertid på en pressekonferanse i Oslo mandag at hun vil gå i dialog med det nye styret. At Horn der vil tale varmt for Clemet er det mange som tror. Før nytt styre kommer på plass fungerer styrets nestleder, Anne-Carine Tanum, som styreleder. Hun er daglig leder og eier av bokkonsernet Tanum.

Hans Erik Matre taus Også tidligere sjefredaktør og administrerende direktør i Bergens Tidende, Hans Erik Matre, lanseres nå som en mulig konkurrent til Clemet.I dag er den tidligere lederen i redaktørforeningen redaktør i Schibsted-konsernet, hvor han jobber med ulike medieprosjekter for eierne av blant andre VG og Aftenposten.

— Jeg deltar aldri i slike diskusjoner som dette. Derfor vil jeg ikke kommentere om jeg er interessert eller om jeg er bedt om å være interessert, sier Matre til BT.

Kleveland og Hålien Tidligere kulturminister Åse Kleveland nevnes også som en egnet kandidat. Hun vil ikke si konkret om hun er interessert. Bergens Tidendes sjefredaktør, Einar Hålien, er også nevnt fordi han ble regnet som Einar Førdes kronprins i NRK. Hålien sier at han ikke har søkt - ei heller blitt bedt om å søke.

Hva med Horn selv? I en kronikk i tirsdagens BT advarer professor Helge Østbye ved Institutt for medievitenskap ved Universitetet i Bergen mot at NRK-styret ansetter en toppsjef som ikke har redaksjonell eller kulturell bakgrunn.

— For en kringkastingssjef må den redaksjonelle eller kulturelle bakgrunnen være viktigere enn den administrative erfaringen. Det politiske miljøet og kulturlivet bør nå engasjere seg. NRK er tross alt Norges viktigste kulturinstitusjon, sier Helge Østbye til BT.

— Du kan sammenlikne med aviser. Hans Erik Matre kunne være både sjefredaktør og administrerende direktør for BT fordi han hadde redaksjonell bakgrunn. Dagens direktør i BT, Didrik Munch, kunne etter min mening aldri vært sjefredaktør fordi han bare har administrativ bakgrunn.

— Våger du å lansere en NRK-sjef?

— Det er ikke min oppgave. Men kulturminister Ellen Horn har en slik bakgrunn jeg mener er viktig. Hun har både vært kunstner og direktør for et teater.

— Men har ingen medieerfaring?

— Nei, men som kringkastingssjef er kanskje kulturbakgrunnen viktigst, sier Østbye.

Les også: Reve trekker seg fra NRKNRK-styret sitter til generalforsamling

Nedenfor kan du stemme på din kandidat til jobben.

Kristin Clemet seiler opp som en av de heteste kandidatene til å overta Einar Førdes jobb.