Vitnet har bodd i samme område som Kristiansen og Andersen i åtte år. Advokat Fegran: — Hvilket kjennskap har du til de to tiltalte?

Vitnet: - Jeg kjenner dem ikke, men har hatt en del med de to å gjøre. Da vi flyttet opp dit, la vi merke til alle barna som bodde der fordi det var få barn på Eg. Jeg var på talefot med Viggo. Du la merke til ham med en gang. Han hadde en adferd som skilte seg ut. Jeg hadde ikke bodd lenge på Eg før jeg oppdaget det.

Fegran: - Hvordan har utviklingen for de to vært?

Vitnet: - Vi hadde jo gjerne sett en forandring som nabo. For to-tre år siden sluttet han å hilse på meg og min familie. Det var episoder i nærområdet vi reagerte på. Episoder vi ikke likte. En gang jeg kom hjem fra jobb, hadde han trakassert en gutt i nabolaget. Da hadde Viggo reagert slik at min kone ble skremt. Kristiansen virket truende og min kone var rimelig sjokkert.

Fegran: - Har han gjort noe med dine barn?

Vitnet: - Små episoder. Sønnen fortalte at han var blitt kastet inn i en berberisbusk. Han løp etter barna og fanget dem. Kristiansen hadde en adferd vi ikke likte.

Tobarnsfaren fra Eg sa at Viggo Kristiansen har hatt en adferd som har gitt en dårlig magefølelse. - Den følelsen stoler jeg på, ikke minst gjennom jobben. En person forteller mye gjennom sitt kroppsspråk. Kristiansen hadde en aggressiv holdning.

Fegran: - Hva med blikket?

Vitnet: - Jeg snakket en gang med Jan Helge om et forhold som hadde skjedd. Da blandet Viggo seg inn og ble rimelig ufyselig. Han har etter dette lagt familien vår for hat. Han kjefter alltid på oss. Han skjærer grimaser når vi treffer ham. Han kunne vise fingeren, gjøre bevegelser som om han skulle skjære strupen av oss. Det skjedde uansett hvor vi traff ham.

Miljøarbeideren fortalte at forholdet mellom de to tiltalte som kamerater var helt ubalansert. Jan Helge var taus og tilbaketrukket. Viggo Kristiansen var den dominante.

Advokat Fegran: - Du har betegnet Kristiansen som en tikkende bombe?

Vitnet: - Det har noe med magefølelsen å gjøre. Jeg har opplevd bøller og pøbler. Alle nabolag har en pøbel. Tida løp fra Viggo og Jan Helge. De fartet rundt i militæruniform, og Viggo ropte til damene. Jan Helge stod i bakgrunnen og syntes dette var storveis. Kristiansen var ustabil. Han var som en tikkende bombe. Jeg følte meg ikke trygg i forhold til mine barn og min kone. Kristiansens væremåte mildnet seg ikke selv om han ble ung voksen. De siste årene har Kristiansen virket agitert, og full av frustrasjon.

Vitnet opplyste at han aldri har opplevd Viggo i en normal opptreden. - Men jeg forstår også at mange andre har opplevd Kristiansen på en annen og langt mer positiv måte.