• Vi er rystet over den frekkhet og forakt Otto Jespersen viser overfor de kristne verdier. Han må omvende seg, ellers vil han bli rammet av Guds straffedom. - Det er TV 2s ledelse som redigerer TV 2, sier Rune Indrøy i TV 2.

BERIT KVALHEIM

HELLE AARNES

Seks bergenske bibelvenner gikk i går til det skritt å politianmelde TV 2-humoristen Otto Jespersen etter hans bibelbrenningsstunt i Ålesund sist fredag.

De seks som står bak politianmeldelsen, understreker at de opptrer som privatpersoner, men de fleste har tilknytning til ulike kristne menigheter og israelsorganisasjoner.

Sterkt rystet

— Vi gjør dette fordi vi er så sterkt rystet over det som har skjedd, sier Grethe Tangen Olsen fra Askøy.

Hun er en av dem som har skrevet under på politianmeldelsen.

— Men vi har det felles at vi føler at vi vil slå et slag for den hellig skrift. Dette er ingenting annet enn en hån mot Guds ord, og det kan vi ikke finnes oss i, på vegne av ikke bare kristenfolket, men hele det norske folk, sier hun.

— Hva med ytringsfriheten?

— Ytringsfriheten er ikke ubegrenset. Den har sine rammer, og de rammene er klart overskredet i dette tilfellet, mener de seks.

Vil ikke brenne Koranen

-Vi oppfordrer ikke til å brenne Koranen, vi vil ikke steine Otto Jespersens bil, vi har heller ikke tenkt å storme ambassader. Men vi kan ikke tie heller. Dette var å skjende vår mest dyrebare helligdom og tråkke på verdier som er grunnlaget for den kristne kulturarven, sier Karl Tjore, en annen av de seks som står bak politianmeldelsen.

Det var ved 11-tiden i går formiddag bibelvennene samlet seg til felles underskriving av politianmeldelsen i Israelhuset i Kong Oscarsgate i Bergen, før de i samlet tropp gikk de få hundre meterne til politihuset og leverte inn anmeldelsen.

De seks håper å få Jespersen dømt etter straffelovens paragraf 135 a, som forbyr diskriminering etter hudfarge, religion, livssyn eller leveform. Strafferammen er tre års fengsel.

Den «sovende» blasfemiparagrafen kan også brukes til å få Jespersen dømt, mener politianmelderne.

— Vi er klar over at blasfemiparagrafen betegnes som «sovende», men så lenge den finnes i loven, kan den brukes, sier Grethe Tangen Olsen. Hun mener at Jespersen bibelbrenning er en soleklar straffbar handling som kvalifiserer til straff.

Det var på rådhusplassen i Ålesund sentrum fredag for en drøy uke siden at Otto Jespersen brente deler av Bibelen under opptak til «Rikets røst». Programmet skal etter planen sendes førstkommende torsdag.

- Villfaren sjel

— Vi synes synd på Jespersen, men jeg er glad jeg ikke er moren hans, sier Grethe Tangen Olsen til BT.

— Han er en villfaren sjel som forhåpentlig vil komme på bedre tanker. Men folk som ikke er erklært sinnssyke, må ta ansvar for sine handlinger og forholde seg til det norske lovverket, mener hun og understreker at hun tror at dette er noe som har berørt store deler av det norske folk helt inn i sjelen.

— Vi snakker om vår hverdag og hele vårt verdigrunnlag, sier hun. - Vi oppfatter dessuten dette som forakt for kongehuset, som døper sine barn og som i alle sammenhenger viser stor respekt for kirken og kristendommen. Kongen i statsråd har dessuten i kraft av sin stilling plikt til å beskytte den evangelisk-lutherske tro.

— Vi er ikke ute etter å hevne oss, men nok er nok Nå må noen si ifra på en kraftfull måte som kan vekke den norske befolkning, sier hun.

Bibelvennene etterlyser også et utspill fra kirkeminister Trond Giske i denne saken, da Otto Jespersen etter deres mening har stort spillerom som kulturformidler i kraft av sin stilling i TV2.

Bibelvennene håper også at de ved sitt utspill kan påvirke sjefredaktør Kåre Valebrokk til å stoppe programmet før det går på luften.

— Såpass gangsyn tror vi faktisk at han har, sier Grethe Tangen Olsen.

— Hvis ikke får vi vurdere hva som videre skal skje.

Bestemmer seg mandag

TV 2 satt i går ettermiddag i møte med produksjonsselskapet.

— De er ikke ferdig med redigeringsjobben, så vi beslutter hva som skal sendes når vi faktisk får se dette i løpet av mandag formiddag, sier Rune Indrøy, konserndirektør for informasjon og kommunikasjon i TV 2 .

— Dette er en produksjon vi kjøper av et frittstående produksjonsselskap. Den såkalte bibelbrenningen er jo bare en flik av det som vises. Det høres jo ut som om vi har gjort flere timers opptak av bibelbrenningen, sier Indrøy.

— Har TV2 kommet med ønsker til produksjonsselskapet?

— Overhodet ikke. Vi behandler dette som en hvilken som helst produksjon.

— Biskop i Bjørgvin, Ole D. Hagesæther, har kalt bibelbrenningen «utrolig sårende». Påvirker slike uttalelser avgjørelsen?

— Det er TV 2s ledelse som redigerer TV 2, sier Indrøy.

Otto Jespersen var ikke tilgjengelig for kommentar til saken i går. Han var opptatt med opptak. Til TV 2 Nettavisen sier han at han ikke har lest anmeldelsen og ikke har noen kommentarer til den.

KREVER STRAFF: - Grethe Tangen Olsen på vei inn på politihuset med anmeldelsen i hånden. Bak henne noen av hennes støttespillere og medunderskrivere, Terje Nilsen Erdal, Aud Asphaug og Ole Fredrik Steen. FOTO: VEGAR VALDE