På Danielsen Intensivgymnas betaler elevene bare 15 prosent selv når de tar opp igjen fag fra videregående. Staten tar resten av regningen, langt på vei takket være KrF.

Intensivgymnaset er en del av Egill Danielsens stiftelse, og en av svært få skoler i landet som får statsstøtte til elever som er ferdige med videregående. Dette er elever som har brukt opp retten til gratis skolegang.

Koster 2000 — og 9000

Intensivgymnaset kaller seg «et voksengymnas med en kristen virkelighetsforståelse», og har fått god hjelp av KrF til å holde prisen lavere enn konkurrentene.

Intensivgymnaset skal ha 1985 kroner for å undervise i kurset matematikk 2MX. Hos konkurrenten Sonans privatgymnas koster samme kurset 9180 kroner.

Det er en prisforskjell på over 7000 kroner for et kurs som varer et halvt år. Prisvariasjonen er tilsvarende på de fleste andre fag.

Beskyttet av KrF

Det var Jon Lilletun (KrF) som sørget for at Danielsen Intensivgymnas fikk statsstøtte på et religiøst/etisk grunnlag. Det skjedde 13. mars 2000, bare fire dager før Lilletun måtte overlate Utdanningsdepartementets nøkkelkort til Trond Giske (Ap).

Sonans klaget i 2002 forskjellsbehandlingen inn for Konkurransetilsynet, som konkluderte med at støtten til Danielsen Intensivgymnas var «et konkurransefortrinn». Også Hordaland fylkeskommune var negativ til godkjenningen.

Utdanningsdepartementet tok hensyn til kritikken da friskoleloven skulle revideres i fjor høst.

Beskyttet - igjen

Men i Stortinget fikk Danielsen Intensivgymnas nok en gang hjelp fra KrF. Sammen med Høyre, FrP, Sp og Venstre gikk partiet inn for at Danielsen fortsatt får lov å ta inn voksne søkere uten rett til videregående opplæring, og innkassere 85 prosent statsstøtte.

Rektor Per Otto Romøren ved Sonans Bergen er oppgitt over det han mener er en klar forskjellsbehandling.

— Vi konkurrerer ikke på like vilkår. Elevene på vårt privatgymnas betaler alt selv. Med så mye statsstøtte som Danielsen Intensivgymnas får, hadde også vi hatt helt andre priser, hevder Romøren.

Han ser ingen løsning på problemet når stortingsflertallet ikke valgte å ta hensyn til Konkurransetilsynet.

— Vi kunne sikkert gått videre med saken i rettsapparatet, men har ikke prioritert det, sier Romøren.

La ned tilbudet

Friundervisningen har også slitt. For noen år siden kuttet de ut tilbudet til voksne om å ta opp igjen fag fra videregående. Årsaken var blant annet at de ikke hadde kjangs til å konkurrere mot prisene til det kristne intensivgymnaset.

— Rundt syv prosent av våre inntekter er statlig støtte. 93 prosent må elevene betale selv, sier Janneke Johansen, rektor ved Friundervisningen i Bergen.

Utdanningsdirektoratet er ikke begeistret for tilbud som Danielsen Intensivgymnas.

— Søkerne som ble godkjent nå i vår, er skoler som tilbyr et utdanningsløp, og ikke bare kurstilbydere, sier avdelingsdirektør Lars Gunnar Nag i Utdanningsdirektoratet.

Kilde: Utdanningsdirektoratet