Audun Lysbakkens avgang kommer som et sjokk på partiet. Kjersti Markussen, fylkesleder i Nordland SV, hadde ikke hørt om avgangen da bt.no ringte.

— Dette var helt ukjent for meg. Jeg var ikke klar over at han hadde trukket seg, sier Kjersti Markusson, fylkesleder i Nordland SV.

Fylkeslaget var et av få fylkeslag som støttet Heikki Holmås i kampen om å bli ny leder i partiet.

Markusson, som satt i valgkomiteen, var en av to som tok dissens da komiteen innstilte Lysbakken til ny leder.— Jeg vil prøve å komme i kontakt med Tora Aasland som ledet komiteen. Vi bør ha et møte med det aller første, aller helst i dag. Men før jeg har fått tid til å tenke meg om, vil jeg ikke uttale meg om dette bør få konsekvenser for ledervalget.

Ifølge NTB varsler komitéleder Tora Aasland at valgkomiteen vil ha krisemøte i kveld, for å drøfte hva Lysbakkens avgang kan bety for ledervalget til helgen.

- Har fortsatt tillit

Hege Lothe, fylkesleder i Sogn og Fjordane SV, synes Lysbakkens avgang er trist.

— Dette er veldig uheldig og trist. Vi må likevel bare respektere hans beslutning, sier Lothe.

Hun sier hun fortsatt har full tillit til Lysbakken som SVs neste leder. Lysbakken har varslet SVs valgkomité at han vil stå til partiets disposisjon.

— Min stemme på landsmøtet går til Audun. Han har solid støtte i partiet, og jeg tror fortsatt at han vil være en god leder for SV.

Satte barnevernet på dagsorden

Også Sara Bell, leder i Bergen SV, syns Lysbakkens sorti fra regjeringskontorene er sørgelig.

— Det er trist, for Audun har gjort et historisk løft og satt barnevernets barn og ungdommer på den politiske dagsorden. Det krevde mot og gangsyn, sier hun.

Hun lover at Lysbakken fortsatt vil ha lokallaget i Bergen i ryggen når partiet skal bestemme hvem som skal bli SVs nye leder til helgen. Både Bergen SV og Hordaland SV har vært sterke støttespillere av Lysbakken i lederkampen de siste månedene.

— Jeg har full tillit til Audun. Avgangen forandret ikke vårt syn på hvem som skal lede partiet fremover, hevder hun.

Klokken 15.15 vil statsminister Jens Stoltenberg holde en ekstraordinær pressekonferanse om Lysbakkens avgang og hvilke konsekvenser dette vil ha for regjeringen.