Etterforskere i Kripos treffer daglig på chattere som søker sex med mindreårige. Men de får gjort lite med problemet.

Like fullt kan alt grisesnakket havne i politiets mapper, påklistret chatterens navn og adresse. Opplysningene kan bli plukket frem den dagen chatteren blir tatt for et overgrep.

— Kripos er på nettet hver eneste dag, forteller politiførstebetjent Bjørn-Erik Ludvigsen ved Kripos' avsnitt for seksualisert vold. Han er en av tre etterforskere som er øremerket internett-kriminalitet, og tilbringer hver dag foran skjermen på jakt etter barneporno, kontaktsøkende pedofile og deres ofre.

- Folk er fredet på chat

Etterforskerne er jevnlig innom SprayDate, Eros Chat, Blink, IRC og andre populære prateprogrammer. Ingen av dem er overrasket over hva BT kom over.

— Det finnes mange skrudde mannfolk. Internett er et helt fantastisk verktøy for dem. Folk føler seg fredet der. Noen nettsteder har forsøkt å gjøre grep for holde en viss orden, men uten helt å lykkes. I det øyeblikket man går over til å chatte privat, mister operatøren all kontroll over hva som blir skrevet, forteller Ludvigsen.

Som regel er Kripos-etterforskerne kun inne på nettsteder som SprayDate og Eros for å observere hva som skjer. Andre ganger kan det skje etter tips, for å finne en konkret person som har opptrådt ubehagelig overfor andre brukere.

— Det vi gjør da, er stort sett ikke så veldig forskjellig fra det BTs journalist gjorde på SprayDate, forteller Ludvigsen.

Tilbyr penger for sex

— Vi går inn på pratesiden under falsk identitet, vanligvis som ung eller mindreårig gutt eller jente. Hvis folk foreslår noe, er vi som regel med på det. Men vi tar aldri initiativet selv, forteller han.

Noen går rett på sak. Andre prøver å fremstå som høflige og respektable i starten. Men moralen er som regel akkurat like tvilsom.

— Samtalene ender mange ganger opp med at vi blir tilbudt penger for sex. Rene sex-treff eller telefon-sex, forteller Ludvigsen.

— Ut fra omfanget, må vi dessverre gå ut fra at noen jenter og gutter takker ja til disse tilbudene, mener han.

Kan ikke straffes

Det er ikke straffbart verken å foreslå eller avtale sex med mindreårige. Heller ikke telefon-sex med ungdom under 16 blir i lovverket uten videre regnet som et seksuelt overgrep.

— Ingenting av dette kan man straffes for, før det faktisk skjer et fysisk overgrep. Unntaket er hvis vedkommende er så grisete og slibrig i det han sier eller skriver at han kan straffes for utilbørlig atferd, forteller førstebetjent Ludvigsen.

Det hindrer likevel ikke politiet i å innhente informasjon om menn som søker mindreårige på chat. Kripos prøver hele tiden å avsløre identiteten til pedofile de treffer på nettet. Noen av dem gir selv ut informasjon om seg selv som er sporbar for politiet - bevisst eller ubevisst. Utskriften av samtalen havner på bordet til det lokale lensmannskontoret.

— Slikt kan være kjekt for politiet å vite den dagen samme mann er mistenkt for et annet forhold. Det at vedkommende har forsøkt å komme i kontakt med mindreårige på nettet kan styrke mistanken, og gi politiet muligheten til å benytte tvangsmidler som ransaking og beslag, sier Ludvigsen.

Håper å forhindre overgrep

Kripos-etterforskerne har ingen tro på at de noen gang vil klare å hindre perverse menn i å lokke til seg mindreårige på internett. Men de tror likevel at innsatsen deres er nyttig.

— Vi klarer ikke å hindre at folk begår straffbare handlinger. Jobben vår er å øke oppdagelsesrisikoen, slik at aktiviteten går ned. Hvis vi kan forebygge bare ett overgrep, så har vi oppnådd mye.

<b>OVERVÅKER PEDOFILE:</b> etterforskerne på Kriminalpolitisentralen (Kripos) i Oslo er på nett hver dag. - Hvis vi kan forebygge bare ett overgrep, så har vi oppnådd mye, sier politiførstebetjent Bjørn-Erik Ludvigsen. I bakgrunnen politiførstebetjent Tore Sandøy. (Foto: Roy Hilmar Svendsen)