NRK hadde ved utgangen av november mottatt 7887 henvendelser om TV-programmet Trekant. 98 prosent var klager, opplyste redaksjonssjef i NRK Ung, Håkon Moslet, da han presenterte tankegangen bak programserien for Kringkastingsrådets medlemmer.

Rådet skulle drøfte programmet på bakgrunn av 26 klagebrev, og en rekke krav fra kristen-Norge om å stanse sendingene.

— Protestene som har kommet til NRK ser ut til å være godt organisert av kristne organisasjoner som Visjon Norge og Familie & Medier. Ordlyden i klagene er stort sett like, sa Moslet.

Han la vekt på at Trekant var et program for ungdom som skulle ta opp de positive sidene ved sex, og presenterte statistikk som viste at programmet har slått alle tidligere seerrekorder på NRK3.

Mest sett

Det første programmet ble sett av 416.000 seere. Fire av de fem mest sette programmene på NRK3, er episoder av Trekant.

— Programlederne vi valgte ut er smarte, glade og ikke en gjeng med exhibisjonister. Dette er norsk ungdom av beste merke, med et åpent forhold til å snakke om sex. Og de står for noe helt annet enn unge folk som prøver å se ut som de jobber i pornobransjen, sa han.

Edel Bratlie, helsesøster for ungdom i Lørenskog, hadde en innledning før debatten i rådet, der hun roste NRK for å ha laget et program med positiv helseopplysning.

— Det er nyttig, har humor og skråblikk. Ungdommene er åpne, nysgjerrige og trygge, ikke private. De er gode rollemodeller, sa hun.

Teknisk og avansert sex

Bratlie var likevel bekymret over at det var lite fokus på etikk og ansvar i programmet:

— Jeg tviler på at programmet representerer hele ungdomsgruppa. Fokus er stort på teknisk og avansert sex. De unge lærer at alle grenser kan sprenges, at man alltid skal følge sine lyster. Flere ungdom jeg har møtt sier de ikke kjenner seg igjen i den verden som presenteres, sa hun og anbefalte større refleksjon rundt teamene som tas opp.

Grethe G. Fossum, Beate Bø Nilsen og Jon Olav Alstad var blant dem som startet sine innlegg med å gratulere NRK med serien.

-Trekant har alle de verdiene som NRK skal servere: glede, humor, åpenhet og lærerikt. Ja, dette er et lærerikt program selv for 65 år gamle kvinner, sa Fossum. Hun skrøt spesielt om episoden om homoseksualitet.

Kristoffer Kanestrøm presenterte seg selv som rådets yngste medlem, og la til at han er en konservativ ung mann.

— Jeg klarer ikke å hisse meg opp over Trekant, sa han.

Frank Rossavik hadde en kritisk innvending:

— Jeg fikk en følelse av at programmet egentlig ikke er laget for ungdom. Er dette egentlig om den virkelighet norske ungdom er opptatt av? Når temaene er kama sutra og poledans tenker jeg at dette er klekket ut av godt voksne folk som vil ha illustrert ting de er opptatt av med unge, vakre modeller, sa han.

Helge Østby advarte Kringkastingsrådet mot å komme med en uttalelse som fordømte programmet:

— Ingen gruppering skal ha så mye makt at de kan stoppe et TV-program, uansett hvor godt organisert den er. Rådet bør uttale seg, men vår uttalelse bør være at NRK har sendt et viktig program, og at NRK fra tid til annen må sende denne typen programmer. Det blir et problem dersom vi skal komme med detaljerte råd om hvordan slike programmer skal være, sa han.