Da den såkalte albanerligaen ble pågrepet tidlig i 2006, hadde den vært på et to år langt innbruddsraid fra Sortland i nord til Kristiansand i sør.

I tillegg til å ha stjålet verdier for over 2,5 millioner kroner, ble de dømt for å ha gjort skader for over 900.000 i forbindelse med innbruddene.

Les også: — Dommere tror på røverhistorier | Skurkene fratas bare småpenger

- Sendt via bank til Albania

I november 2006 ble de dømt til fengsel samt betydelige erstatningssummer. Ca. 100.000 kroner beslagla politiet ved pågripelsen. Resten kan Staten trolig se langt etter.

— Så vidt jeg vet er ikke noe av dette kommet til rette, sier politiadvokat Rudolf Christoffersen ved Hordaland politidistrikt.

— Det politiet har sett i noen saker, blant annet denne, er at utbyttet blir overført til utlandet. I dette tilfellet via norske banker eller Forex Bank til konti i Albania. Vi sporet flere hundre tusen kroner som var sendt på denne måten, sier Christoffersen.

Politiet antar at det betydelige utbyttet fortsatt befinner seg i Albania.

— Prøvde dere å få tak i pengene?

— Det ble tatt initiativ, men vi hadde ikke opplysninger om hvilke banker og konti pengene gikk til i Albania. Dessuten er det veldig ressurskrevende å gå etter utbytte i andre land. Man må gjøre det når muligheten er god for å nå frem. Etter dom går ansvaret for å kreve inn pengene fra politiet og over på Statens Innkrevingssentral.

- Soner bare halv straff

— Hvor vanlig er det at utbyttet blir sendt ut av landet?

— Vanskelig å si. Men vi har avdekket dette i flere saker.

Ifølge Christoffersen er det vanlig at utenlandske kriminelle blir utvist når 7/12 av straffen er ferdig sonet.

— Da får de gratis transport hjem. For mange venter det en velfylt bankkonto i hjemlandet etter soning. Utbyttet fra kriminalitet i Norge kan være mange ganger høyere enn lønnen de ville fått i hjemlandet for jobb istedenfor fengselsstraff i Norge.

Christoffersen mener slike saker viser nødvendigheten av å få til et bedre samarbeid mellom land i Europa.

— Det må bli lettere å ta beslag og hefte i penger som står på konti i andre land og som antas å være utbytte av kriminalitet. Dette må kunne gjøres tidlig i etterforskningen før verdiene forsvinner og slik at de enkelt kan inndras når dommen er rettskraftig. Det kan fort gå to-tre år fra etterforskningen starter til dom er rettskraftig, sier han.

— Det er et stykke frem, men vi ser at samarbeidet blir bedre, spesielt innen organisert kriminalitet.

Hva synes du om saken? Si din mening her.

LØNNSOMFENGSELSSTRAFF: - Utbyttet utenlandske kriminelle har fra kriminalitet i Norge kan være mange ganger høyere enn den lønnen de ville hatt i hjemlandet for jobb istedenfor fengselsstraff i Norge, sier politiadvokat Rudolf Christoffersen (t.h.). Til venstre politiførstebetjent Ove Johannesen. ARKIVFOTO: TOR HØVIK