Handelens Hus var åsted for den såkalte TS-rettssaken i Stavanger i fjor høst. Seks menn var tiltalt for en rekke straffbare forhold som politiet rullet opp i kjølvannet av ranet hjemme hos Trygve Stangeland (TS) i 2000. Saken ble avholdt her fordi det ikke fantes lokaler i tinghuset i Stavanger som kunne romme så mange aktører.

Flere rans— og torpedoforhold ble behandlet i løpet av rettssaken, som varte fra 25. august til 18. september. Vitnelisten inneholdt nærmere 80 navn. Flere av dem som vitnet i Handelens Hus tilhører tyngre kriminelle miljøer på Østlandet. Dette bekrefter en av advokatene som var involvert i saken overfor Stavanger Aftenblad.

Ingen politivakter

Ingen av de tiltalte satt varetektsfengslet under rettssaken. Det var derfor ingen politivakter i Handelens Hus. Eneste form for vaktordning var en rettsbetjent som satt rett utenfor den provisoriske rettssalen for å holde orden på vitnene. Dermed kunne tiltalte, vitner og tilhørere fritt ta seg rundt i bygningen uten å vekke mistanke. Dersom noen skulle ønske å rekognosere, fikk de derfor gjøre dette i fred.

Mandag morgen gikk de maskerte ranerne inn gjennom den samme døren i Handelens Hus, opp noen trapper og ut i bakgården gjennom en branndør. Fra bakgården slo ranerne seg gjennom pansret glass til Norsk Kontantservice (Nokas). De samme trappene i Handelens Hus fører videre opp mot salen hvor TS-rettssaken fant sted.

- Ikke med på ranet

En mann som vitnet i TS-saken er dømt for de tre største bankranene i Rogaland gjennom tidene, i tillegg til et væpnet ran hjemme hos en Sandnes-mann. Han fikk med seg nærmere 2,5 millioner kroner under ranene; penger som aldri er kommet til rette. Mannen, som nå er i slutten av 20-årene, er den eneste rogalendingen som kan sies å ha betydelig erfaring fra gjennomføring av væpnete ran. Mannen ble dømt til åtte og et halvt års fengsel og begynte å sone i fjor. Mannens forsvarer, advokat Geir Jøsendal, vil ikke opplyse hvor den ransdømte befinner seg.

— Jeg har taushetsplikt, sier han.

— Soner han et annet sted, har han permisjon, eller er han på rømmen?

— Det kan jeg heller ikke si.

— Tror du han har noe med ranet mot Nokas å gjøre?

— Det vet jeg bestemt at han ikke har. Men jeg kan ikke fortelle deg hvorfor, sier Jøsendal.

Lastebil

Det må sterkt understrekes at ingen av de tiltalte i TS-saken, eller noen av vitnene, er siktet for ranet mot Nokas. Tirsdag ble det likevel gjennomført en politiaksjon mot en fritidsbolig i Sokndal. Denne disponeres av en 40-åring som Ryfylke tingrett i dommen karakteriserer som hovedmannen i TS-saken. Mannen er tidligere medlem av Hells Angels på Braut. Det ble ikke gjort funn av interesse i fritidsboligen, men to vitner har fortalt til Stavanger Aftenblad at de i flere uker så en hvit lastebil ved landstedet. Lastebilen skal ha forsvunnet natt til mandag. Samme morgen ble utkjørselen til politihuset i Stavanger sperret av en liknende lastebil, bare 10 minutter før ranet på bankplassen.

40-åringen sier at han er sjokkert over det kildene forteller.

— Det virker helt sprøtt. Bare kom ned og se selv, så vil du finne ut at det er fysisk umulig å få kjørt en slik bil bort til landstedet uten at den setter seg fast i gjørma. Jeg har vært en del der nede i det siste for å gjøre huset klart til påskeferie med familien, og jeg har aldri oppdaget noen hvit bil. Derfor er det helt utrolig at andre kan ha sett den, sier 40-åringen.

Sperrebil

En annen av de tiltalte i TS-saken som også møtte i Handelens Hus, tilsto overfor politiet hvordan han var med på å planlegge et ran mot SR-Bank på Hundvåg. Ranet ble aldri gjennomført, men planene hadde enkelte likhetstrekk med det som skjedde ved Domkirkeplassen mandag. Blant annet skulle tunnelen like før bybroen sperres av med en lastebil slik at politiet ville bli hindret i å ta seg over broen. I mellomtiden var det meningen at ranerne skulle rømme med båt.