Denne meldingen er et nytt overgrep mot krigsbarna. Jeg har allerede snakket med mange av dem — de lurer på om dette er sant, sier generalsekretær Ola Ødegaard(bildet) i stiftelsen Rettferd for taperne.

Justisminister Odd Einar Dørum (V) foreslår at krigsbarna skal kunne søke om erstatning innenfor en utvidet ordning av Stortingets billighetserstatning.

Den øverste grensen for erstatning er 200.000, og forutsetter at man kan dokumentere overgrep. I tillegg forslår Dørum at alle krigsbarn som har lidd overlast ved mobbing, uten å kunne dokumentere det, skal kunne få en erstatning opp mot 20.000 kroner.

— I de tilfellene må vi tro på den fortalte historien, sier Dørum til NTB.

Penger

Dørum understreker imidlertid at penger uansett ikke kan dekke sårene behandlingen av krigsbarna har ført til.

— Vi tilbyr først og fremst en beskrivelse av at de har vært utsatt for en uverdig behandling av det norske samfunnet, sier Dørum.

Men dette er ikke nok for leder Siss Oustad i Krigsbarnforeningen Lebensborn. Hun mener erstatningen i dokumenterte saker burde være langt høyere enn grensene for billighetserstatning, og at «mobbegrensen» på 20.000 kroner, sammen med anerkjennelsen fra Dørum, er en vits.

— Hva slags seier er det? Opp til 20.000? Etter så mange år med mobbing, spør Oustad, som selv har opplevd hva det vil si å vokse opp i Norge etter krigen, norsk mor og far som var soldat i den tyske okkupasjonshæren.

IKKE ANSVAR: -Det er ikke Prodi som skal sitte med ansvaret når en ny norsk søknad behandles, påpeker Inge Lønning. ARKIVFOTO: JAN M. LILLEBØ