Valgkampen ble ikke helt som partiene først planla den. Flest skrubbsår skaffet Jens og Jan seg.

— Velgerne tror på det negative budskapet Høyre og Arbeiderpartiet har formidlet om hverandre. De har begge lykkes i å såre den andre. Midt opp i dette negative fremstår Kristin Halvorsen som raus, inkluderende og positiv, sier Frank Aarebrot, Arbeiderpartimann, rådgiver for Pål Berrefjord og valgforsker.

Jens og Jan, Jan og Jens

Alt handlet om Jens Stoltenberg og Jan Petersen i valgkampens første uke. De andre var henvist til statistroller.

På BTs måling tronet Høyre på topp med 29,7 prosent i oppslutning. Arbeiderpartiet startet med en oppslutning på usle 17,5 prosent. Tendensene var den samme over hele landet.

— Arbeiderpartiet og Høyre hadde lagt gode planer for valgkampen, men planene sviktet, mener Aarebrot.

Høyres plan gikk ut på å føre en positiv valgkamp og å spre det glade budskapet om skattelettelser og en bedre skole.

Arbeiderpartiets plan var å tegne skremmebildet; «oss» eller kaos.

— Men så viste det seg at Høyre var i anmarsj. Arbeiderpartiet endte med å angripe Høyre som kom i en forsvarsrolle, sier Aarebrot.

I valgkampens første duell, den TV 2-sendte debatten i Bergen, var dette bildet tydelig. Stoltenberg svingte pisken over kutt i sykelønn og faren for et dårlig velferdstilbud.

Skjebnesvangert

Stoltenberg lyktes og oppslutningen steg. Men møtet i Bergen skulle vise seg å bli skjebnesvangert.

Dagen før det store bryllupet ble Arbeiderpartiet tatt med buksene nede. Dagens Næringsliv avslørte at partiet hadde forhandlet om kutt i sykelønnsordningen. Riktignok små kutt og på langt nær så dramatiske som det Høyre ønsket. Men store nok til at valgkampens symbolsak havnet i grøften.

— Du må sitte temmelig bortgjemt på partikontoret for ikke å skjønne at forhandlingene om sykelønn ville bli kjent. Stoltenberg kunne åpent fortalt om forhandlingene på møtet i Bergen, uten at det hadde skadet saken, sier Aarebrot.

Arbeiderpartiet var igjen på defensiven. SV fremsto som den beste og kanskje eneste garantist for flere velferdsgoder.

Surt om skole

— Høyre endte med å snakke negativt og surt om skole. Inge Lønning rotet det hele til med å kreve karakteren 4 for å komme inn på universitet og høyskoler. Dermed snublet Høyre, sier Aarebrot. Verken Arbeiderpartiet eller Høyre maktet å fremstille skole i et positivt lys.

— Så kommer Kristin Halvorsen og sier hun vil ha en skole det lyser av. Innholdsmessig betyr det hun sier ingenting. Men det virket, sier Aarebrot. Også på skolefeltet er det plutselig SV som fremstår som det positive alternativet.

- Ikke Berrefjords skyld

Selv skulle Frank Aarebrot sørge for at Arbeiderpartiets Pål Berrefjord på 5. plass, ble sikret tingplass. En usedvanlig personlig valgkamp til tross, det går neppe slik.

— Berrefjord kan ikke alene løfte partiet. Du kan ikke gi ham skylden for Schjødt-Pedersen. Det er vanskelig å si at Berrefjord feilet, men det gikk dårlig i skolevalgene.

For Aarebrot begrenset rådgivningen seg til et møte i forkant av valgkampen. Da hadde unge Berrefjord vippeposisjonen. Fra den ble han vippet vekk idet valgkampen startet.

VINNEREN: Kristin Halvorsen fremstår som vinneren på valgkampens slagmark. FOTO: BJØRN SIGURDSØN, SCANPIX UNGT OG FRISKT: Frank Aarebrot ville hjelpe Pål Berrefjord til tingplass. Men Ap bare falt og falt. FOTO: EIRIK BREKKE

VINNEREN: Kristin Halvorsen fremstår som vinneren på valgkampens slagmark.
FOTO: BJØRN SIGURDSØN, SCANPIX