Den nye norske spesialstyrken kommer til et land der kamphandlingene forventes å øke i intensitet den nærmeste tiden. En av Talibans mektigste ledere sier at gruppen er klar for den «største offensiven i år» i landet.

NATO svarer med at også den har planer om omfattende operasjoner.

Spørsmålet er om situasjonen blir definert som så «ekstrem» av NATO at også de norske spesialstyrkene må delta i kamphandlinger i den sørlige delen av landet, der situasjonen er mest kritisk.

– Der går smertegrensen

Skulle det skje, rakner Stoltenberg-regjeringen. Det var budskapet fra en hardt presset SV-leder Kristin Halvorsen i går. Også flere andre fremtredende SV-ere understreker alvoret:

– Det er uakseptabelt for SV hvis norske soldater blir satt inn i krisesituasjoner i sør. Der går SVs smertegrense. Det har SV gjort helt klart i regjeringen. Arbeiderpartiet og Senterpartiet har akseptert at skillet går der, sier sentralstyremedlem Per Østvold til NRK.

I Afghanistan uttalte en som hevder å være kommandant i Taliban, at han hadde 10.000 mann som står klare til å gå til angrep når våren kommer i mars.

– Vi vil gå til den største offensiven noensinne, denne våren, sier mulla Abdul Rahim i et telefonintervju med nyhetsbyrået AFP.

Venter på våren

– Våre soldater er rede til å angripe fienden. De venter på våren og på at bladene skal springe ut på trærne.

Om han faktisk er en av topplederne i Taliban er ikke bekreftet fra uavhengige kilder.

Selv om den NATO-ledede ISAF-styrken hevder det bare er propaganda og retorikk, advarer det amerikanske forsvaret om at vårens ventede offensiv fra Taliban kan bli «svært intens».

NATO hevder samtidig at Taliban bruker barn som levende skjold i kampene i Sør-Afghanistan. Det var under kamper rundt et damanlegg, kalt operasjon Kryptonite, ikke langt fra Musa Qala at NATO hevder dette skjedde.

– Under kampene brukte Taliban menneskelige skjold for å komme seg unna. For å være spesifikk, de brukte barn som levende skjold, sa oberst Tom Collins, talsmann for ISAF-styrkene, onsdag.