Med tirsdagens avtale om å gjenoppta togtrafikk mellom Oslo og Stockholm, er saken rundt taxfree-handel på utenlandstogene mer aktuell igjen.

SVs samferdselspolitiske talsmann Hallgeir Langeland varsler at det er på tide å gjenreise kravet om å tilby de reisende kjøp av avgiftsfrie varer fra togenes ambulerende serveringstraller.

— Jeg regner med at regjeringen tar opp igjen forslaget om taxfreehandel på utenlandstogene. Fra Stortinget kan vi i hvert fall følge opp saken, sier Langeland til Aftenposten.

Men samferdselsminister Liv Signe Navarsete (Sp) kan ikke love taxfree-salg på utenlandstogene med det første.

— Jeg tror det ligger en del praktiske problemer i dette som eventuelt må utredes, sier hun, og minner om at EU-landene har avviklet taxfree-handelen seg imellom.

Langeland tror likevel at det er mulig å få regjeringspartnerne i Ap og Sp med på forslaget.

Han får støtte fra Frps Per Sandberg, som leder Stortingets samferdselskomité. Sandberg mener taxfree-handel er et grep som kan gjøre tog mer attraktivt.

Det var Sylvia Brustad (Ap), som i dag er helseminister, som var blant stortingspolitikerne bak forslaget om avgiftsfri handel på tog for to år siden. Ap, SV og Frp sikret flertall for å utrede saken, men Bondevik-regjeringen sa nei.

Håvard Bjelland