• Statens strålevern må stanse utslippene av radioaktivt avfall i Hjeltefjorden, krever Norges Miljøvernforbund.

Siden 1996 har tonnevis av lavradioaktivt avfall fra offshorevirksomheten vært lagret på CCB-basen på Ågotnes i Fjell. Radioaktivt avfall oppløst i vann havner rett i Hjeltefjorden.

Ifølge fagansvarlig Jan-Hugo Holten i Norges Miljøvernforbund dreier det seg om utslipp på 72.000 liter vann hver måned. Ifølge Holten har en av de radioaktive nuklidene i avfallet en halveringstid på 1600 år.

Brev – Vi er kritisk til at såpass store mengder radioaktivt materiale havner rett i fjorden. Vi vet ikke hvordan utslippene påvirker økosystemet i Hjeltefjorden på lang sikt. Vi krever også at konsekvensene for miljøet blir utredet gjennom en undersøkelse utført av et uhildet og seriøst firma, sier Holten.

Miljøvernforbundet fremmer kravene i et brev som i går ble sendt Statens strålevern. Holten mener at strålevernforskriftene tilsier at Coast Center Base på Ågotnes må gjennomføre nødvendige undersøkelser.

Han krever også at den midlertidige, ti år gamle utslippstillatelsen trekkes tilbake inntil undersøkelsen er gjennomført.

Det lavradioaktive avfallet oppstår ved rensing av utstyr fra oljeindustrien.

— Ikke ideelt Men ifølge Fjell kommune er det ingen dramatikk eller fare rundt utslippene.

– Dette er udramatiske utslipp med veldig lav konsentrasjon, som ikke er farlige, uttalte plan- og utbyggingssjef i Fjell kommune, Willy Sørensen til lokalavisen Vestnytt nylig.

Men han legger heller ikke skjul på at de lavradioaktive utslippene i Hjeltefjorden ikke er noen ideell situasjon i det lange løp.

– Derfor har vi bedt CCB om å finne en annen løsning på hvor de skal gjøre av det radioaktive avfallet på sikt, sier Sørensen.

HELGE SUNDE